MCQs on Morphology of Rat

Rats are rodents possessing long tails and are typically medium-sized. Usually, they are differentiated from mice due to the size attribute, rats are large muroid rodents while mice/mouse is smaller. However, rats and mice, the common terms are not specific in terms of taxonomy.

1. Which of the following is the scientific name for the brown rat?

(a) Rattus rattus

(b) Rattus meltada

(c) Rattus norvegicus

(d) Bandicota bengalensis

Answer: (c)

2. Which of the following are the parts of the limb of a rat from the centre to the distal end?

(a) Autopodium, zeugopodium and stylopodium

(b) Zeugopodium, autopodium and stylopodium

(c) Stylopodium, zeugopodium and autopodium

(d) Stylopodium, autopodium and zeugopodium

Answer: (c)

3. Scales in rats are present on______.

(a) Tail

(b) Head

(c) Forelimbs

(d) Hindlimbs

Answer: (a)

4. These teeth are not found in rats_______.

(a) Incisors and molars

(b) Canines and molars

(c) Canines and premolars

(d) Incisors and premolars

Answer: (c)

5. Diastema is found in

(a) Man

(b) Rat

(c) Both

(d) None of the above

Answer: (b)

6. Which of the following statement is true about the function of Vibrissae?

(a) Tactile

(b) Auditory

(c) Gustatory

(d) Olfactory

Answer: (a)

7. Which of the following organ is present in a rat and not in a frog?

(a) Ileum

(b) Stomach

(c) Jejunum

(d) Duodenum

Answer: (b)

8. Which of the following is the largest gland in the body of a mammal?

(a) Pituitary

(b) Pancreas

(c) Liver

(d) Thyroid

Answer: (c)

9. Which of the following is the important mammalian character of a rat?

(a) Hair

(b) Pinna

(c) Diaphragm

(d) Mammary glands

Answer: (d)

10. Which of the following is a close-set hair covering a rat’s body?

(a) Pili tactiles

(b) Muzzle

(c) Pelage

(d) Vibrissae

Answer: (c)

These were some MCQs on Morphology of a rat. Explore other NEET MCQs at BYJU’S.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *