MCQs on Tissue Culture For NEET 2020

Also referred to as micropropagation, Tissue culture is a technique wherein fragments of plant or animal tissues are cultured and grown in a laboratory. In some instances, the organs are also used for tissue culture. For the growth of culture, the media used is agar and broth.

Tissue culture is used to produce disease-free plants to enhance plant yield. Requirements for tissue culture is a greenhouse, a sterile workplace, a nursery, and trained staff. Eggplant, oil palm, tomato, pineapple, banana, plantain, rubber tree, sweet potato have been produced by tissue culture in developing countries.

There are two main types of cultures:

  • Primary Culture
  • Cultures of established Cell Lines
  1. Which of the following statement is incorrect about agar?

(a) Remains stable at incubation temperature

(b) Does not react with media constituents

(c) Does not use in micropropagation work

(d) Not digested by plant enzymes

Answer: (c)

2. In tissue culture system, this is the main effect of cytokines

(a) shoot elongation

(b) adventitious root formation

(c) induction of somatic embryos

(d) adventitious shoot formation

Answer: (d)

3. This is not a basic component of culture media for plant cultivation

(a) amino acids

(b) sucrose/sugar

(c) a complex mixture of salts

(d) serum albumin

Answer: (d)

4. Which of the following plant propagation method uses girdling?

(a) cuttings

(b) grafting

(c) layering

(d) both (a) and (b)

Answer: (c)

5. The ability of single cells to divide and produce all differentiated cells in the entity.

(a) Totipotency

(b) Multipotent

(c) Pluripotent

(d) Unipotent

Answer: (a)

6. Which of the following is the first transgenic crop?

(a) flax

(b) tobacco

(c) plastic

(d) cotton

Answer: (b)

7. Which of the following is not a feature of plant cells?

(a) Consists of plastids

(b) Cell wall outside the cell membrane

(c) Presence of centrioles

(d) Cell-cell communication through plasmodesmata

Answer: (c)

8. Which of the following is a superbug?

(a) virus

(b) bacteria

(c) transgenic plant

(d) worms

Answer: (b)

9. This is a cellular totipotency property.

(a) plants

(b) animals

(c) virus

(d) none of the above

Answer: (a)

10. Growth of plant tissues in artificial media is called _______.

(a) cell hybridization

(b) plant tissue culture

(c) transgenesis

(d) gene expression

Answer: (b)

BYJU’S offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *