Vascular Tissues Questions With Answers

Also known as the circulatory system, the vascular system is composed of vessels transporting lymph and blood all through the body. Veins and arteries supply blood to all the parts of the body/tissues, enriching them with nutrients and oxygen. In return, they take away wastes released by the different tissues.

1. Lymph differs from blood in having ________.

(a) Much more of water content

(b) No WBC

(c) No RBC

(d) No protein

Answer: (c)

2. What happens to the red blood cells when it is kept in 0.8% NaCl?

(a) Burst

(b) Shrink

(c) Remains unchanged

(d) None of the above

Answer: (c)

3. Division of White Blood Cells takes place by_______.

(a) Meiosis

(b) Amitosis

(c) Mitosis

(d) None of the above

Answer: (d)

4. Least constancy of shape is exhibited by_______.

(a) Blood platelets

(b) Epithelial Cells

(c) White Blood Cells

(d) Red blood Cells

Answer: (c)

5. Which of the following statement is true about the Camel’s erythrocytes?

(a) Oval and nucleated

(b) Oval and non-nucleated

(c) Circular, nucleated and biconvex

(d) Circular, non-nucleated and biconcave

Answer: (a)

6. In adults, Red blood Cells is formed in ________.

(a) The liver

(b) The thymus

(c) The spleen

(d) The bone marrow of long bones

Answer: (d)

7. What is the average life span of human Red blood Cells?

(a) 90 days

(b) 100 days

(c) 120 days

(d) None of the above

Answer: (c)

8. When the count of white blood cells drops below the optimum level of blood it is known as ________?

(a) Anaemia

(b) Leukopenia

(c)  Leukaemia

(d) All of the above

Answer: (b)

9. The protein content is the highest in the lymphatics of ________.

(a) Liver

(b) Kidney

(c) Below the skin

(d) All the above

Answer: (a)

10. An abnormal rise in the number of RBC count is known as________.

(a) Polycythemia

(b) Anaemia

(c) Leukemia

(d) All the above

Answer: (a)

Learn more MCQs important for NEET at BYJU’S. Explore more at NEET MCQs section.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *