MCQs on Arthritis and Cancer for NEET

Arthritis is a medical condition wherein the patient complains of inflammation of one joint in particular or more than one joint which results in stiffness of the joints along with pain which only gets worse with aging. There exists different types of arthritis, each having different causatives. Cancer, on the other hand, is a grave condition where abnormal cells in the body grow uncontrollably. It develops whenever the normal control mechanism of the body stops functioning.

1. This is cancerous state of blood

(a) Uremia

(b) Chloremia

(c) Leukemia

(d) Proteinemia

Answer: (c)

2. Benign tumour is the one which

(a) differentiated and capsulated

(b) shows metastasis

(c) differentiated and non capsulated

(d) undifferentiated and non capsulated

Answer: (a)

3. If a muscle fails to give stimulation action and there is much ingestion of lactic acid, the conduction is termed as

(a) Fatigue

(b) Tonus

(c) Paralysis

(d) Tetanus

Answer: (a)

4. A patient is suspicious of having breast cancer. What type of test will a physician conduct to diagnose the cancer

(a) blood test

(b) mammography

(c) CT scan

(d) pap test

Answer: (b)

5. Rheumatoid arthritis is different from some other forms of arthritis as it

(a) occurs below the waist

(b) is more painful than other forms

(c) generally occurs above the waist

(d) is symmetrical, affecting the right and the left sides of the body

Answer: (d)

6. Chemicals, that can induce cancer are called

(a) Carcinogens and produce malignant tumour

(b) carcinogens and produce non-malignant tumour

(c) mutagenic agents and do not produce malignant tumour

(d) mutagenic agents and produce benign tumour

Answer: (a)

7. A painful disorder of the joints, Gouts is due to

(a) inflammation of synovial membrane

(b) deposition of uric acid at joints

(c) injury to tendon

(d) damage caused to ligaments

Answer: (b)

8. Cancerous cells are more easily damaged by radiation than normal cells as they

(a) differ in structure

(b) undergo rapid division

(c) are nutrition-starved

(d) none of these

Answer: (b)

9. Cancer is related to

(a) Non-malignant tumor

(b) uncontrolled growth of tissues

(c) controlled division of tissues

(d) none of the above

Answer: (b)

10. The nucleus of cancerous cells becomes

(a) Unchanged

(b) Degenerated

(c) Abnormally large

(d) Hypertrophied

Answer: (c)

Learn MCQs on other important topics of NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *