MCQs on Cellular respiration For NEET

The aerobic process wherein living cells disintegrate glucose molecules releasing energy for the formation of ATP molecules is known as cellular respiration. The process involves 3 stages wherein oxygen and glucose react forming water and carbon dioxide. As a result of this process, chemical energy in such substances is diverted into life-sustaining activities and in the elimination of wastes.

1. During cellular respiration, the carbon dioxide produced is

(a) absorbed

(b) taken out

(c) stored

(d) consumed

Answer: (b)

2. Oxidative phosphorylation is the production of?

(a) NADH in respiration

(b) ATP in respiration

(c) NADPH in photosynthesis

(d) ATP in photosynthesis

Answer: (b)

3. What is the end product of glycolysis?

(a) Fructose I – phosphate

(b) Glucose I – phosphate

(c) Pyruvic acid

(d) Acetyl CoA

Answer: (c)

4. Before pyruvate enters the Krebs cycle, the connecting link between Krebs cycle and glycolysis is changed to

(a) PEP

(b) Oxaloacetate

(c) Pyruvate

(d) Acetyl CoA

Answer: (d)

5. Reduction of NADP+ to NADPH is seen in

(a) Glycolysis

(b) HMP

(c) EMP (1988)

(d) Calvin cycle

Answer: (b)

6. Pick the incorrect statement regarding Krebs cycle

(a) cycle starts with condensation of acetyl group with pyruvic acid to produce citric acid

(b) during the conversion of succinyl Co-A to succinic acid, synthesis of a molecule of GTP occurs

(c) at a point, reduction of FAD+ to FADH2. occurs

(d) the cycle has three points where reduction of NAD+ to NADH + H+ occurs

Answer: (a)

7. In the cellular respiration of one molecule of glucose, _________ of energy is conserved as 38 ATP molecules

(a) 686 Kcal

(b) 456 Kcal

(c) 654 Kcal

(d) 277 Kcal

Answer: (d)

8. Which of these yields the maximum number of ATP molecules and is the ultimate respiratory substrate

(a) Amylose

(b) Glucose

(c) Ketogenic amino acid

(d) Glycogen

Answer: (b)

9. The CH bond of food in cellular respiration is disintegrated through

(a) metabolism

(b) catalysis

(c) oxidation

(d) reduction

Answer: (c)

10. ___________ is the incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid involving many intermediate steps

(a) Krebs cycle

(b) HMS-pathway

(c) Glycolysis

(d) TCA-pathway

Answer: (c)

Check and learn more articles on NEET at BYJU’S.

More like these:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *