MCQs on Class Pisces For NEET 2020

Pisceans are aquatic entities found in marine, freshwater and brackish water. This class is classified under Phylum Chordata and subphylum Vertebrata, hence they possess characteristic features of both the groups. Typically, the body is segregated into head, trunk, and tail and is streamlined. The lateral line system found in them serves as a sensory structure to sense disturbances in the ambience. The internal skeleton of fishes is cartilaginous or bony. These cold-blooded entities exhibit a closed type of blood circulation. Read on and solve these questions on Class Pisces.

1. A common trait between tadpole and fish is

(a) scales

(b) lateral line

(c) fins

(d) legs

Answer: (b)

2. This has a cartilaginous endoskeleton

(a) Bony fishes

(b) Mollusca

(c) Dipnoi

(d) Elasmobranch

Answer: (d)

3. True fishes have fins and gills. This is not a true fish

(a) Hippocampus – SeaHorse

(b) Hythalamictyes – Silver carp

(c) Carassius – Goldfish

(d) Lepisma – Silverfish

Answer: (d)

4. This fish shows dorsal fin modified into suckers

(a) Neoceratodus

(b) Hippocampus

(c) Echeneis

(d) Torpedo

Answer: (c)

5. This is a living fossil

(a) Neoceratodus

(b) Latimeria

(c) Lepidosteus

(d) Lepidosiren

Answer: (b)

6. This is a migratory fish

(a) Ribbon fish

(b) Carp

(c) Salmon

(d) Shark

Answer: (c)

7. In fishes, air bladder does not facilitate

(a) movement

(b) respiration

(c) excretion

(d) none of these

Answer: (d)

8. Type of association between shark and suckerfish is

(a) Predation

(b) Parasitism

(c) Commensalism

(d) Symbiosis

Answer: (c)

9. Placoid scales are found in

(a) paleontological fishes

(b) lung fishes

(c) bony fishes

(d) cartilaginous fishes

Answer: (d)

10. This is a characteristic feature of fishes

(a) gills and epidermal scales

(b) tail and epidermal scales

(c) gills and venous heart

(d) venous heart and tail

Answer: (c)

These were some objective type questions on Class Pisces. Likewise, solve more questions on relevant topics. Find related content important for NEET, at BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *