MCQs on Climate For NEET

Climate change has been a growing concern. As specified by the WMO (World Meteorological Organization), classical duration to describe a climate is 30 years. It can be summed up as the average weather of a particular region over a time period. Climate describes the average range of temperature in various seasons. Given below are some important questions with answers on the topic – Climate.

1. In terms of efficiency, the most potent greenhouse gas is

(a) N2O

(b) CH4

(c) C2O

(d) CFC

Answer: (d)

2. This ecological factor is the strongest determinant of different biomes

(a) wind and soil

(b) precipitation and temperature

(c) wind and light

(d) humidity and pH

Answer: (b)

3. On the ozone layer, the CFC has continuing effect as

(a) Reactions use up by the Cl atoms formed by them leading to the degradation of ozone

(b) their efficient absorption by water vapours of the atmosphere

(c) In reactions, the Cl atoms formed by them serve as catalysts leading to the degradation of ozone

(d) they are constantly produced in increasing quantities, globally

Answer: (c)

4. Regions having severe and long winters and growing season consists of a few months of summers represent

(a) Tundra ecosystem

(b) Taiga ecosystem

(c) Savannah ecosystem

(d) None of these

Answer: (a)

5. This is the wavelength of infrared radiations

(a) zero

(b) infinite

(c) longer

(d) shorter

Answer: (c)

6. This is not one of the possible adverse effects of the phenomena of global warming

(a) extraordinary weather patterns

(b) retreat of glaciers

(c) an increase of UVB radiations

(d) rise in the sea levels

Answer: (c)

7. Identify the phenomena taking place in this statement – Climate system is affected due to an increasingly large quantity of gas molecules absorbing thermal infrared radiations.

(a) alpha radiations

(b) ozone gases

(c) beta radiations

(d) greenhouse gases

Answer: (d)

8. The reason why presence of ample carbon dioxide causes an increase in the greenhouse effect is because carbon dioxide

(a) reduces atmospheric pressure

(b) precipitates atmospheric dust

(c) is not opaque to infrared rays

(d) is opaque to infrared rays

Answer: (d)

9. Identify the incorrect statement

(a) Eutrophication is a natural process seen in fresh water bodies

(b) Greenhouse effect occurs naturally

(c) In the upper part of the atmosphere, ozone causes harm to animals

(d) In tropical areas, most of the forests have been lost

Answer: (c)

10. The phenomena instrumental in eliminating atmospheric carbon dioxide is

(a) burning of fossil fuels

(b) deforestation

(c) photosynthesis

(d) lightning

Answer: (c)

Visit us at NEET BYJU’S for more such topics and solve more questions.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *