MCQs on Global Warming For NEET 2020

The process of global warming takes place when greenhouses gases such as carbon dioxide and other such pollutants accumulate in the atmospheric layer and absorb sunlight and other solar rays, which have bounced to escape the surface of the earth. The rays typically escape into space. However, these pollutants trap the heat, causing the planet to get warmer. This is referred to as the greenhouse effect, which causes global warming.

1. This process is functional in removing carbon dioxide from the atmosphere

(a) lightning

(b) deforestation

(c) burning of fossil fuels

(d) photosynthesis

Answer: (d)

2. Mainly, Ozonosphere is depleted by

(a) CFCs

(b) excess CO2

(c) ozone

(d) excess CO

Answer: (a)

3. This is not a possible adverse effect of global warming

(a) sea level rise

(b) an increase of UVB radiation

(c) retreat of glaciers

(d) extraordinary weather patterns

Answer: (b)

4. Correct descending order of relative contribution of various greenhouse gases to total global warming is

(a) carbon dioxide; methane; CFCs; nitrous oxide

(b) carbon dioxide; methane; nitrous oxide; CFCs

(c) carbon dioxide; CFCs; nitrous oxide; methane

(d) carbon dioxide; CFCs; methane; nitrous oxide

Answer: (a)

5. CFCs have a continuing effect on the ozone layer as

(a) they are efficiently absorbed by atmospheric water vapours

(b) they are being produced in increasing amounts all over the world

(c) Cl atoms formed by them are used up in reactions causing degradation of the ozone

(d) Cl atoms formed by them only act as catalysts in reactions causing degradation of the ozone

Answer: (d)

6. CFCs are crucial in global warming along with their role in ozone depletion as it

(a) is known for destroying ozone, which cools the earth

(b) blocks ultraviolet-B radiation

(c) absorbs solar radiation

(d) absorbs earthshine in 10 micron region

Answer: (d)

7. Which of the following is not a major greenhouse gas?

(a) ozone

(b) water vapour

(c) methane

(d) carbon dioxide

Answer: (a)

8. Ultraviolet radiations from sunlight cause a reaction producing

(a) carbon monoxide

(b) ozone

(c) fluorides

(d) sulphur dioxide

Answer: (b)

9. Surplus of atmospheric carbon dioxide causes an increase in the greenhouse effect as carbon dioxide

(a) is opaque to infrared rays

(b) is not opaque to infrared rays

(c) precipitates dust in the atmosphere

(d) reduce atmospheric pressure

Answer: (a)

10. Checking of re radiating heat by atmospheric carbon dioxide, dust, methane, ozone is known as

(a) solar effect

(b) radioactive effect

(c) ozone layer

(d) greenhouse effect

Answer: (d)

Explore other important MCQs on different topics important for NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *