MCQs on Cycas For NEET

Cycas belongs to the family of Cycadaceae. The leaves of Cycas are circinate and dark green in colour. Seeds of Cycas are seen along the margins of the modified leaves arranged in a whorl towards the top of the trunk instead of compact cones. Learn some important multiple choice questions on Cycas for NEET.

1. In Cycas, the fern characteristic is

(a) reticulate venation

(b) circinate venation

(c) taproot system

(d) coralloid roots

Answer: (b)

2. In Cycas, the spermatozoid is

(a) Multiciliated

(b) uniflagellate

(c) non flagellate

(d) biflagellate

Answer: (a)

3. The stem of the Cycas is a source of edible starch known as

(a) sigo

(b) cycas starch

(c) sago

(d) cyco

Answer: (c)

4. The Cycas has

(a) oil ducts

(b) resin ducts

(c) laticiferous vessels

(d) mucilage ducts

Answer: (d)

5. The largest sperms are found in this plant

(a) Pinus

(b) Sunflower

(c) Mango

(d) Cycas

Answer: (d)

6. __________ is a connecting link between gymnosperms and angiosperms

(a) Cycadales

(b) Ginkgoales

(c) Coniferales

(d) Gnetales

Answer: (d)

7. In Cycas, the endosperm is a

(a) post fertilization product and diploid

(b) post fertilization product and haploid

(c) pre fertilization product and diploid

(d) pre fertilization product and haploid

Answer: (d)

8. This is considered to be a living fossil

(a) Podocarpus

(b) Zamia

(c) Cycas

(d) Pinus

Answer: (c)

9. The reason why Cycas is not classified under dicotyledons plants even though it has an embryo with two cotyledons is

(a) it appears as a palm tree

(b) it possesses megasporophyll

(c) has compound leaves

(d) its ovules are naked

Answer: (d)

10. This is the most commonly occurring ornamental species of Cycas

(a) Cycas revoluta

(b) Cycas beddomei

(c) Cycas circinalis

(d) Cycas rumphii

Answer: (a)

For other related MCQ topics, visit us at NEET BYJU’S.

See more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *