NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom

The third Chapter under Unit I, Diversity In Living organisms is Plant Kingdom in the NEET Biology syllabus. Find important questions on the chapter collated from previous years’ NEET Question papers.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 3 Plant Kingdom

1. Pick the odd one out (NEET 2017)

A. Cycas – Dioecious

B. Salvinia – Heterosporous

C. Equisetum – Homosporous

D. Pinus – Dioecious

2. Conifers are adapted to tolerate extreme environmental conditions because of

(NEET- II 2016)

A. presence of vessels

B. thick cuticle

C. superficial stomata

D. broad hardy leaves

3. Pick the correct statement (NEET- I 2016)

A. Salvinia, Ginkgo, and Pinus all are gymnosperms

B. Gymnosperms are both homosporous and heterosporous

C. leaves of gymnosperms are not well adapted to extreme climates

D. Sequoia is one of the tallest trees

4. This is responsible for peat formation (2014)

A. Sphagnum

B. Funaria

C. Riccia

D. Marchantia

5. This is an incorrect statement (NEET 2013)

A. Isogametes are similar in structure, function, and behavior

B. In Oomycetes, female gametes are smaller and motile, while male gametes are larger and non-motile

C. Anisogametes differ either in structure, function or behavior

D. Chlamydomonas exhibits both isogamy and anisogamy and Fucus shows oogamy

6. What is common in all the three, Funaria, Dryopteris and Ginkgo? (NEET 2013)

A. Independent sporophyte

B. Independent gametophyte

C. well developed vascular tissues

D. presence of archegonia

7. This is common to multicellular fungi, filamentous algae and protonema of mosses

(2012)

A. Multiplication by fragmentation

B. mode of nutrition

C. members of Kingdom Plantae

D. Diplontic life cycle

8. Which of these is a vascular cryptogam? (2009)

A. Equisetum

B. Marchantia

C. Cedrus

D. Ginkgo

9. This is considered important in the development of seed habit (2009)

A. dependant sporophyte

B. haplontic life cycle

C. Heterospory

D. free-living gametophyte

10. Pick one of the following pairs of important features distinguishing Gnetum from Cycas and Pinus and showing affinities with angiosperms (2008)

A. embryo development and apical meristem

B. Perianth and two integuments

C. presence of vessel elements and absence of archegonia

D. absence of resin duct and leaf venation

Question

Answer Key

1

D

2

B

3

D

4

A

5

B

6

D

7

A

8

A

9

C

10

C

These were the top 10 important NEET questions of the living world. For more on NEET, visit BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *