MCQs on Plant Movement for NEET 2020

Movement in higher plants can either be twisting, bending, sensitivity to light and touch(in some) or the elongation of some plant structures. Plant movement can be spontaneous or induced. Autonomic movements are of three types in plants – variation movements, curvature and growth movement and locomotion & movement.

1. If the stem grows towards sunlight and root grows just opposite to it, the stem movement us known as

(a) phototropic movement

(b) negative phototropic movement

(c) positive phototropic movement

(d) none of these

Answer: (c)

2. An apparatus commonly used to demonstrate phototropism is

(a) clinostat

(b) heliotropic chamber

(c) potometer

(d) arc auxanometer

Answer: (b)

3. Protoplasmic streaming movements are referred to as

(a) photonasty

(b) thigmonasty

(c) autonomic movements of locomotion

(d) movements of curvature

Answer: (c)

4. Tertiary roots are

(a) negatively geotropic

(b) ageotropic

(c) positively geotropic

(d) plagiogeotropic

Answer: (b)

5. The best material for demonstrating streaming movements of protoplasm within living cells is

(a) pith cells

(b) onion peelings

(c) staminal hairs of Tradescantia

(d) None of these

Answer: (c)

6. Pneumatophores show

(a) thigmotropism

(b) negative phototropism

(c) negative geotropism (ageotropism)

(d) positive geotropism

Answer: (c)

7. Factors that modify geotropic responses are

(a) root and shoot apices, humidity and temperature

(b) root and shoot apices, phytochrome, humidity and temperature

(c) root and shoot apices, temperature, light and atmospheric carbon dioxide

(d) none of these

Answer: (a)

8. In Drosera, movement of tentacles are

(a) Thermonastic

(b) Photomastic

(c) Seismonastic

(d) Thigmonastic

Answer: (d)

9. Nastic movements differ from tropic movements in being

(a) Nondirectional

(b) Movements of variation

(c) Stimulated by chemicals

(d) Directional

Answer: (a)

10. Movements of leaves of sensitive plant, Mimosa pudica are due to

(a) seismonasty

(b) chemonasty

(c) thermonasty

(d) hydrotropism

Answer: (a)

Watch this space at BYJU’S for more NEET MCQs.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *