MCQs on Cytokinins For NEET

The plant-specific chemical messengers, Cytokinins are found in all plant tissues. It is a plant hormone influencing the stimulation and growth of cell division. These are synthesized in the roots and typically are derived from adenine. They are critical in the processes of cell differentiation and normal growth, which takes place in the fruits and leaves. They pass to these regions by moving up in the woody tissues – xylem.

1. This causes delay in senescence

(a) ascorbic acid

(b) gibberellins

(c) auxins

(d) cytokinins

Answer: (d)

2. ___________ is a coconut milk factor

(a) cytokinin

(b) morphactin

(c) auxin

(d) none of these

Answer: (a)

3. Which of these can prevent the falling of leaves

(a) abscisic acid

(b) cytokinins

(c) auxin

(d) florigen

Answer: (b)

4. The first one to synthesize cytokinin was

(a) Thimman and Went

(b) Calvin and Bensan

(c) Letham

(d) Skoog and Miller

Answer: (d)

5. This hormone prevents the crop from falling

(a) ethylene

(b) auxin

(c) gibberellin

(d) cytokinin

Answer: (b)

6. The cambial tissue of Pinus radiata has

(a) cytokinin

(b) gibberellins

(c) auxins

(d) none of these

Answer: (a)

7. This is capable of delaying yellowing of leaves

(a) auxins

(b) ABA

(c) cytokinins

(d) gibberellins

Answer: (c)

8. In a culture medium, the use of an old sample of DNA is associated with the discovery of which of these?

(a) ABA

(b) Cytokinins

(c) Pantothanic acid

(d) Vitamin K

Answer: (b)

9. The hormone Cytokinin has the main function of

(a) causing dormancy

(b) cell movement

(c) participating in cell division

(d) induction of cell division and delay in senescence

Answer: (d)

10. This plant hormone is responsible for the ripening of fruits

(a) Cytokinins

(b) Auxin

(c) Ethylene

(d) None of the above

Answer: (c)

Explore related articles at BYJU’S on NEET.

Further reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *