MCQs On Diseases Caused by Helminths

Helminths or parasitic worms are huge macroparasites. When in adult forms, they are visible to the bare eyes. Most of these are intestinal worms, transmitted from the soil affecting the gastrointestinal tract. Some other parasitic worms harbouring the blood vessels are schistosomes. These worms are known to live and feed in the living host, obtaining nutritional requirements and shields while they in turn disrupt the ability of the host to absorb nutrients.

1. Dracunculiasis is caused by the ___________ worm and transmitted by the __________ vector

(a) Dracunculus medinensis; freshwater crustacean

(b) Dracunculus medinensis; mollusc

(c) Mycobacterium ulcerans; freshwater crustacean

(d) Mycobacterium ulcerans; mollusc

Answer: (a)

2. Parasite that is also a vector host is

(a) Ascaris

(b) Bug

(c) Fasciola

(d) House fly

Answer: (b)

3. Filarial larva can be collected from man’s

(a) Peripheral blood at midnight

(b) smears of spleen

(c) smears of intestinal contents

(d) biopsy of liver

Answer: (a)

4. This disease is caused by a nematod

(a) Amoebiasis

(b) Leprosy

(c) Filariasis

(d) Poliomyelitis

Answer: (c)

5. This does not accurately describe Lymphatic filariasis

(a) intermediate vector is the mollusc

(b) mainly affects the lower limb

(c) Chyluria is the most common manifestation

(d) is caused by the parasitic worms Wuchereria bancrofti and Brugia malayi

Answer: (a)

6. All of these are symptoms of Dracunculiasis infection except

(a) Septic arthritis

(b) Abscess

(c) Facial redness

(d) Tetanus

Answer: (c)

7. Chenopodium oil is used in

(a) Smallpox

(b) Typhoid

(c) Ascariasis

(d) Tuberculosis

Answer: (c)

8. This insect transmits relapsing fever

(a) Cimex

(b) Apis

(c) Drosophila

(d) Gryllus

Answer: (a)

9. Enterobiasis diseases is caused by

(a) Hookworm

(b) Filarial worm

(c) Roundworm

(d) Pinworm

Answer: (d)

10. Which is a helminth disease

(a) Polio

(b) Filariasis

(c) Filaria

(d) Diphtheria

Answer: (b)

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *