MCQs on Diseases Caused by Protozoa

Protozoans are unicellular eukaryotes with the absence of cell walls. These non-phototrophic entities are a diverse collection of species with a shared basic set of attributes. These entities have various intracellular organelles that carry out different functions. There are several protozoans known to cause diseases in humans and animals. For instance, Malaria is caused by Plasmodium, Trichomonas, causes diseases that are sexually transmitted.

1. Which of the following parasites is responsible for the cause of African sleeping sickness or Gambiense fever?

(a) Leishmania

(b) Trypanosoma

(c) Entamoeba

(d) Trichomonas

Answer: (b)

2. Tse-tse fly is a vector for sleeping sickness. Which of the following parasite transmits the infective stage?

(a) Wuchereria bancrofti

(b) Leishmania donovani

(c) Plasmodium falciparum

(d) Trypanosoma gambiense

Answer: (d)

3. Schaffner’s dots are related to _______________.

(a) Entamoeba histolytica

(b) Leucocytes of frog

(c) RBC of man

(d) Epithelium of stomach of the mosquito

Answer: (c)

4. “Amoebiasis” or amoebic dysentery is caused by___________.

(a) Trypanosoma histolytica

(b) Entamoeba histolytica

(c) Entamoeba gingivalis

(d) Plasmodium vivax

Answer: (b)

5. Which of the following statement is true about the Malarial parasites? 

(a) Malarial parasites can be best obtained from a patient when the temperature comes to normal

(b) Malarial parasites can be best obtained from a patient, an hour before the rise of temperature

(c) Malarial parasites can be best obtained from a patient, a few hours after the temperature reaches normal

(d) Malarial parasites can be best obtained from a patient when the temperature rises with rigour

Answer: (c)

6. Which of the following  “Glossina palpalis” is a vector for 

(a) Filariasis

(b) Plague

(c) Dengue

(d) Gambian fever

Answer: (d)

7. An important drug used for the treatment of malaria – Quinine is extracted from

(a) Red ants

(b) Calyx of cinnamon

(c) Brak of tulsi

(d) Brak of Cinchona

Answer: (d)

8. Entamoeba gingivalis found in the buccal cavity of man causes

(a) No disease

(b) Pyorrhoea

(c) Bronchitis

(d) Amoebic dysentery

Answer: (a)

9. “Trypanosomiasis” is transmitted by or carrier of Trypanosoma in man is

(a) Fruit fly

(b) Tse-tse fly

(c) Housefly

(d) Mayfly

Answer: (b)

10. The malignant tertian malaria is caused by

(a) Plasmodium malariae

(b) Plasmodium ovale

(c) Plasmodium falciparum

(d) Plasmodium vivax

Answer: (c)

These were some important MCQs on diseases that are caused by protozoans. Discover more MCQs on other important NEET topics at BYJU’S.

See more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *