MCQs on Diseases Caused by Viruses

Viruses, in nature, are submicroscopic. These infectious vehicles have the capability to duplicate only inside the living cells of an entity. From microbes, to plants, animals and even humans, microbes can infect them all. Viruses exist as virions, independent particles when not inside an infected cell comprising generic material, capsid and an envelope of lipids. Viruses can cause a range of deadly diseases.

1. The non-living characteristic of viruses is

(a) ability to multiply only inside the host

(b) ability to undergo mutation

(c) ability to be crystallized

(d) ability to cause diseases in the host

Answer: (c)

2. This virus contains both DNA and RNA

(a) Polio virus

(b) Herpes virus

(c) Cyanophage

(d) Leuko virus

Answer: (d)

3. Region in the body where polio virus multiplies is

(a) Muscle cells

(b) Nerve cells

(c) Intestinal cells

(d) None of the above

Answer: (c)

4. Interferons curb infection of

(a) Fungi

(b) Bacteria

(c) Cancer

(d) None of these

Answer: (d)

5. This virus, for the first time, was synthesized in the form of non-living crystals

(a) Pox virus

(b) Flu virus

(c) Tobacco mosaic virus

(d) Bacteriophage

Answer: (c)

6. Causative of Chickenpox is

(a) Bacteriophage T-2

(b) Varicella virus

(c) SV-40 virus

(d) Adenovirus

Answer: (b)

7. Tetanus germs produce a toxin. It affects

(a) jaw bones

(b) involuntary muscles

(c) voluntary muscles

(d) both voluntary and involuntary muscles

Answer: (c)

8. This is a viral disease

(a) Rickets

(b) Measles

(c) Beri-beri

(d) Syphilis

Answer: (b)

9. This is a communicable disease

(a) Rabies

(b) Cancer

(c) Alkaptonuria

(d) Phenylketonuria

Answer: (a)

10. Hydrophobia or rabies is a disease caused by

(a) Protozoan

(b) Nematode

(c) Virus

(d) Helminth

Answer: (c)

Explore this space for more important MCQs for NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *