MCQs on Gut For NEET

A healthy gut is a critical part of our gastrointestinal health, which in turn contributes to the wellness of the entire body and its normal functioning. The gut or the digestive tract or the digestive system or the gastrointestinal tract is a group of organs which includes esophagus, mouth, pancreas, stomach, gallbladder, liver, colon, small intestine and rectum. The gut performs many critical functions which protects and maintains the overall wellness of our bodies, which starts from the intake and hence absorption of water and nutrients.

1. These are the functional units of food absorption

(a) Peyer’s patches

(b) Crypts of Lieberkuhn

(c) Brunner’s glands

(d) Villi

Answer: (d)

2. This is not an enzyme of the digestive system

(a) Enterokinase

(b) Enterogastrone

(c) Amylase

(d) Trypsin

Answer: (b)

3. The gastric glands are situated in this layer of the stomach

(a) Submucosa

(b) Mucosa

(c) Muscularis mucosa

(d) Serosa

Answer: (b)

4. Movement of the walls of the gut is known as

(a) Metachronal

(b) Diastole

(c) Peristalsis

(d) Systole

Answer: (c)

5. The fundic part of the stomach is

(a) absent in frog, present in rabbit

(b) absent in both frog and rabbit

(c) present in both frog and rabbit

(d) absent in rabbit, present in frog

Answer: (a)

6. This food component is affected if the stomach’s pH is 7

(a) Fat

(b) Starch

(c) Sucrose

(d) Protein

Answer: (d)

7. The actual function of the vertebrate stomach is

(a) absorption

(b) storage

(c) digestion

(d) enzyme secretion

Answer: (b)

8. Digestion of proteins is accomplished in

(a) Duodenum

(b) Ileum

(c) Rectum

(d) Stomach

Answer: (b)

9. Name the valve running between the stomach and the oesophagus

(a) pyloric sphincter

(b) ileo-caecal valve

(c) gastric valve

(d) cardiac sphincter

Answer: (d)

10. This is the common passage for breathing and swallowing food

(a) Glottis

(b) Pharynx

(c) Larynx

(d) Gullet

Answer: (b)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *