MCQs on Hepatitis For NEET

The liver tissue experiences inflammation in Hepatitis infection. While some infected patients are asymptomatic, some others tend to develop discolouration of the skin (yellow) and whites of the eyes, vomiting, abdominal pain, fatigue, diarrhoea, etc. Solve some questions listed here on Hepatitis.

1. This nucleic acid is found in hepatitis B virus

(a) dsRNA

(b) ssDNA

(c) ssRNA

(d) dsDNA

Answer: (d)

2. Hepatitis G virus is from the family

(a) Coronaviridae

(b) Hepadnaviridae

(c) Flaviviridae

(d) Caliciviridae

Answer: (c)

3. This Hepatitis virus is not an RNA virus

(a) Hepatitis G virus

(b) Hepatitis E virus

(c) Hepatitis B virus

(d) Hepatitis A virus

Answer: (c)

4. This form of Hepatitis could be passed via contaminated water or food

(a) A and E

(b) C

(c) B

(d) All of these

Answer: (a)

5. This is incorrect regarding Hepatitis A virus

(a) It can cause hepatocellular carcinoma

(b) It may be cultivated in cell culture to be used in primate and human cells

(c) It is one of the most stable viruses that infects humans

(d) None of these

Answer: (a)

6. This can cause Hepatitis

(a) an improperly functioning immune system

(b) alcohol and medicines

(c) viruses

(d) all of these

Answer: (d)

7. The most reliable detection test for Hepatitis E is

(a) ELISA test for IgG anti-HEV

(b) Polymerase chain reaction for detection of HEV RNA

(c) Western blot assay for IgM anti-HEV

(d) ELISA test for IgM anti-HEV

Answer: (b)

8. This agent represents an isolate of Hepatitis G virus

(a) GBV-C

(b) GBV-B

(c) GBV-A

(d) None of the above

Answer: (a)

9. This organ is majorly affected by hepatitis

(a) Liver

(b) Heart

(c) Kidneys

(d) Brain

Answer: (a)

10. In a sample of blood, doctors look for which of these elevated levels to confirm Hepatitis?

(a) Interferons

(b) Calcium

(c) Liver enzymes

(d) White blood cells

Answer: (c)

Visit us at NEET BYJU’S and learn more about NEET and its preparation.

See more:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*