Marasmus MCQs For NEET

A severe form of malnutrition, Marasmus occurs when there is a lack of energy and nutrition, when one fails to fulfil the basic requirement. It causes wasting or the loss of muscles and body fat. Growth of a child with marasmus may not be normal as seen in others.

1. Which disorder are kids of age below one year more likely to suffer from if breastfeeding is replaced by foods low in calories and proteins?

(a) Rickets

(b) Kwashiorkor

(c) Marasmus

(d) Pellagra

Answer: (c)

2. The deficiency of protein alone is a symptom of

(a) Protemia

(b) Indigestion

(c) Kwashiorkor

(d) Marasmus

Answer: (c)

3. This is a feature of marasmus and not Kwashiorkor

(a) Edema

(b) Voracious appetite

(c) Hypoalbuminemia

(d) Fatty change in liver

Answer: (b)

4. Marasmus is not characterized by

(a) swelling of limbs

(b) replacing tissue proteins

(c) impaired growth

(d) protein deficiency

Answer: (a)

5. There is a considerable decline in the weight of the body and growth rate along with the mental faculties getting impaired. Which of these diseases are associated with the mentioned symptoms?

(a) Epilepsy

(b) Indigestion

(c) Kwashiorkor

(d) Marasmus

Answer: (d)

6. This is a common feature of Kwashiorkor and Marasmus

(a) thinning of limbs

(b) failure of development of brain and growth

(c) wasting of muscles

(d) all the above

Answer: (d)

7. Which is not a vitamin deficiency disease

(a) Cheilosis

(b) Scurvy

(c) Rickets

(d) Marasmus

Answer: (d)

8. If protein deficiency is seen in a child more than a year old, it may lead to

(a) Deficiency disorder

(b) Protemia

(c) Kwashiorkor

(d) Marasmus

Answer: (c)

9. Pick the incorrect statement about Marasmus

(a) pregnancy in lactation period

(b) protein rich diet replaces mother’s milk

(c) less than one year old infants are affected

(d) simultaneously deficiency of calories and proteins

Answer: (b)

10. Extensive oedema, fat underneath skin, swelling of parts of body are all associated with

(a) Kwashiorkor

(b) Marasmus

(c) Both

(d) Protemia

Answer: (a)

Learn other interesting topics on NEET, at BYJU’S.

See more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *