MCQs On Multiple Allelism For NEET 2020

When genes exist in more than two allelic forms, it is multiple allelism. The genetic variation arises as a result of mutation and hence are responsible for hereditary variations. Here, three or more alleles of a gene are found to be present. This can be illustrated best in humans by the ABO blood group.

1. A person with antigens A and B and no antibodies belongs to blood group or in which blood group antibodies are absent

(a) O

(b) AB

(c) B

(d) A

Answer: (b)

2. Inheritance of ABO blood group system is an example of

(a) dominance

(b) epistasis

(c) partial dominance

(d) multiple allelism

Answer: (d)

3. During the serological test in which anti-human serum is mixed with the blood of another animal, the blood of this animal gives the thickest precipitate

(a) mule

(b) dog

(c) chimpanzee

(d) gibbon

Answer: (c)

4. In disputed parentage, blood group analysis of mother, alleged father and child can

(a) not be of any use

(b) only prove that he cannot be the father

(c) certainly prove a man to the father

(d) none of these

Answer: (b)

5. This is the genotype of blood group A

(a) IA IA|

(b) IA IO|

(c) IB IB|

(d) IA IA| or IA IO|

Answer: (d)

6. If a patient with blood group B requires an immediate blood transfusion, this type can be given

(a) AB and B

(b) AB and A

(c) AB and O

(d) B and O

Answer: (d)

7. In men, this is genetically dominant

(a) Albinism

(b) Haemophilia

(c) Rh positive

(d) color blindness

Answer: (c)

8. Color of the skin in humans is regulated by

(a) polygenic effect

(b) lethal genes

(c) multiple genes

(d) none of the above

Answer: (c)

9. The recessive character typically is expressed only when present in a double recessive condition. But, a single recessive gene can express itself in humans when genes are found on

(a) either on autosome or X chromosome

(b) X chromosome of male

(c) X chromosome of female

(d) any autosome

Answer: (b)

10. Two allelic genes are situated on

(a) any two chromosomes

(b) two non-homologous chromosomes

(c) two homologous chromosomes

(d) same chromosomes

Answer: (c)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *