MCQs on Muscle Contraction For NEET 2020

Muscle contraction in the body is triggered when a signal is sent by the central nervous system through the motor neuron. The neuromuscular junction is found between the sarcolemma and a motor neuron. Whenever a neural signal arrives at the junction, acetylcholine is secreted causing an action potential in the sarcolemma to be generated. Take this short quiz of 10 questions on muscle contraction.

1. The length of this is reduced while the muscle contracts

(a) sarcomere

(b) I-Band

(c) A-Band

(d) H-Zone

Answer: (c)

2. This about muscle fibres is true

(a) for energy, they depend on anaerobic procedures

(b) better adapted for slow sustained activities

(c) myoglobin content is high

(d) possess mitochondria in huge numbers

Answer: (a)

3. Muscle fatigue is due to the accumulation of

(a) carbon dioxide

(b) lactic acid

(c) creatine phosphate

(d) none of the above

Answer: (b)

4. White muscles are not used in this function

(a) eyeball movement

(b) sustained work at a slower pace for a prolonged period

(c) fast flights of sparrows

(d) strenuous and fast work for short duration of time

Answer: (b)

5. Duration of one muscle twitch is

(a) 0.1 seconds

(b) 1 second

(c) 5 seconds

(d) 10 seconds

Answer: (a)

6. A common connective tissue layer holding together the skeletal muscle bundles is

(a) Aponeurosis

(b) Fascia

(c) Endomysium

(d) Perimysium

Answer: (b)

7. This is a feature of white muscle fibers

(a) less sarcoplasmic reticulum

(b) large number of blood vessels

(c) utilized for performing work for longer durations

(d) none of these

Answer: (d)

8. Calcium, during muscle contraction binds with

(a) Tropomyosin

(b) TpC

(c) TpI

(d) TpT

Answer: (b)

9. This happens in a contracted skeletal muscle fiber

(a) A band vanishes

(b) M line vanishes

(c) H zone elongates

(d) I band is steady

Answer: (b)

10. Where does the stimulation of muscle fibers by a motor neuron take place

(a) myofibril

(b) transverse tubules

(c) sarcoplasmic reticulum

(d) neuromuscular junction

Answer: (d)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Consider more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *