Skeletal Tissue Questions With Answers

One of the three types of major muscles is skeletal muscles other than smooth and cardiac muscles. It is a striated tissue, voluntary in nature. Most of these muscles are found attached to the tendons. These muscles are found between bones using tendons to associate the epimysium to the periosteum of the bone.

1. Tendons and ligaments are ________.

(a) Muscular tissue

(b) Connective tissue

(c) Skeletal tissue

(d) Fibrous connective tissue

Answer: (d)

2. Skeletal muscle bundles are held together by a common connective tissue layer known as _______.

(a) Fascia

(b) Perimysium

(c) Aponeurosis

(d) Endomysium

Answer: (a)

3. Composition of bone marrow is_______.

(a) Adipose tissue

(b) Adipose, areolar tissue and blood

(c) Adipose and areolar tissue

(d) Adipose tissue and fibroblasts

Answer: (b)

4. The formation of erythrocytes in foetus takes place in_________.

(a) Redbone marrow

(b) Sarcoplasm

(c) Liver and spleen

(d) Blood

Answer: (c)

5. Nasal septum gets damaged. Its recovery requires cartilage known as_______.

(a) Elastic cartilage

(b) Fibrous cartilage

(c) Calcified cartilage

(d) Hyaline cartilage

Answer: (d)

6. The membrane that surrounds the bone is known as as________.

(a) Pericardium

(b) Periosteum

(c) Perichondrium

(d) Endosteum

Answer: (b)

7. Mammalian pinna is supported by ________.

(a) Elastic cartilage

(b) Hyaline cartilage

(c) White fibrous connective tissue

(d) Calcified cartilage

Answer: (a)

8. Hyaline cartilage does not have__________.

(a) Blood capillaries

(b) Cells

(c) Lacunae

(d) Fibres

Answer: (d)

9. Major inorganic components of vertebrate bone are______.

(a) Potassium hydroxide

(b) Calcium phosphate

(c) Calcium carbonate

(d) None of the above

Answer: (b)

10. Haversian canals occur in_______.

(a) Humerus

(b) Scapula

(c) Pubis

(d) Clavicle

Answer: (a)

These were some MCQs for NEET on Skeletal Tissue. Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Also Check:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *