Muscular Dystrophy Questions With Answers

A group of disorders affecting the voluntary muscles in the human body is known as muscular dystrophy. In this disease, the patients experience progressive weakening of skeletal muscles and loss of muscle mass. This disorder is caused due to the interference of abnormal genes in the formation of proteins essential for muscle formation.

1. One of the ways scientists suggest to find a treatment for muscular dystrophy is

(a) replacing muscles

(b) create customized diets for them to be healthier and stronger

(c) attempt to correct defective genes so it creates the right proteins

(d) none of these

Answer: (c)

2. Define muscular dystrophy

(a) Diseases which destruct the muscles of the body

(b) diseases which cause the muscles to get disproportionate

(c) born with too many or too little muscles

(d) diseases which do not allow muscles to grow

Answer: (a)

3. Muscular dystrophy can affect

(a) Only humans

(b) Only animals

(c) Both animals and humans

(d) Only plants

Answer: (c)

4. Another way that scientists propose as a treatment to cure muscular dystrophy is

(a) Removal of defective genes

(b) Replacing defective genes after removing with parents genes again

(c) Discovering chemicals which can substitute the missing chemical

(d) none of these

Answer: (c)

5. _____________ is not a form of muscular dystrophy

(a) Lunar dystrophy

(b) Myotonic dystrophy

(c) Duchenne muscular dystrophy

(d) Facioscapulohumeral dystrophy

Answer: (a)

6. The protein whose production gets affected in Duchenne muscular dystrophy is

(a) Actin

(b) Myotropin

(c) Dystrophin

(d) Leucovorin

Answer: (c)

7. The gene responsible for causing Duchenne muscular dystrophy is found on

(a) Y chromosome

(b) X chromosome

(c) Autosomal chromosome number 5

(d) Autosomal chromosome number 8

Answer: (b)

8. The enzyme, whose blood levels is increased in patients with Duchenne muscular dystrophy is

(a) Carbonic anhydrase

(b) Dystrophin kinase

(c) Adenosine triphosphate

(d) Creatinine phosphokinase

Answer: (d)

9. Duchenne muscular dystrophy can be cured with

(a) Allopurinol

(b) Creatinine phosphokinase inhibitors

(c) Corticosteroids

(d) None of these

Answer: (d)

10. The involvement of this muscle affects the breathing in Duchenne muscular dystrophy

(a) Triceps

(b) Biceps

(c) Diaphragm

(d) Quadriceps

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *