MCQs On Mycoplasma For NEET 2020

Mycoplasma is a bacteria that can infect various body parts. The type of mycoplasma bacteria decides the area of the body affected causing infection. However, all the infections have one common thing, contrary to other bacteria, mycoplasma does not have cell walls and in comparison to other bacteria, they are very small.

1. Mycoplasma is

(a) eukaryotic and unicellular

(b) prokaryotic and unicellular

(c) prokaryotic and multicellular

(d) eukaryotic and multicellular

Answer: (b)

2. The “witches broom” of legumes is caused by a

(a) fungus

(b) bacterium

(c) mycoplasma

(d) virus

Answer: (c)

3. This species of mycoplasma causes human sterility

(a) T.mycoplasma

(b) M.fermentans

(c) M.hominis

(d) all of the above

Answer: (d)

4. In mycoplasma, the elementary cell body performs the function of

(a) respiration

(b) reproduction

(c) excretion

(d) metabolism

Answer: (b)

5. This is called “Jockers of microbiological park”

(a) nostoc

(b) mycoplasma

(c) bacteria

(d) none of these

Answer: (b)

6. These are osmotically inactive

(a) nostoc

(b) mycoplasma

(c) bacteria

(d) all of these

Answer: (b)

7. Vancomycin and Penicillin do not affect the mycoplasma as

(a) there is no Golgi body

(b) there are no mitochondria

(c) there is no nucleus

(d) there is no cell wall

Answer: (d)

8. This is a bacteria without cell wall

(a) cyanobacteria

(b) mycoplasma

(c) viroid

(d) virus

Answer: (b)

9. Little leaf of brinjal is caused by

(a) algae

(b) fungus

(c) mycoplasma

(d) virus

Answer: (c)

10. This is the smallest organism capable of autonomous growth and reproduction

(a) mycoplasma

(b) viroid

(c) virus

(d) none of these

Answer: (a)

Explore other important articles on MCQs for NEET at BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *