MCQs on Parturition For NEET

Childbirth or parturition is the culmination of pregnancy wherein the baby develops and grows in the womb of its mother. It is also colloquially referred to as labour or delivery. It is the process of delivering, giving birth to the baby after a gestation period, which is 9 months in case of humans. Find below some important questions on the Parturition topic provided along with answers.

1. Scientifically, the delivery of the developed fetus is termed as

(a) ovulation

(b) abortion

(c) oviposition

(d) parturition

Answer: (d)

2. Which of these events is unlikely to happen if the mammalian ovum does not get fertilized?

(a) primary follicle starts to develop

(b) secretion of the estrogen increases

(c) rapid decrease in the secretion of progesterone

(d) disintegration of corpus luteum

Answer: (b)

3. Colostrum is

(a) milk of lactation period

(b) milk of initial few days

(c) milk of initial few hours

(d) milk on day one

Answer: (b)

4. In humans, the location of the Bartholin’s glands are

(a) either side of the fallopian tube

(b) either side of the penis

(c) either side of the vas deferens

(d) either side of the vagina

Answer: (d)

5. What does colostrum contain?

(a) four antibodies

(b) two antibodies

(c) many antibodies

(d) one antibody only

Answer: (c)

6. The Graafian follicle regresses to this after ovulation

(a) corpus albicans

(b) corpus atresia

(c) corpus callosum

(d) corpus luteum

Answer: (d)

7. The sex of the unborn takes shape during

(a) start of the cleavage

(b) implantation

(c) fertilization by the male gamete

(d) fertilization by female gamete

Answer: (c)

8. When does lactation start?

(a) During pregnancy

(b) at the end of first trimester

(c) before parturition

(d) at the end of pregnancy

Answer: (d)

9. After how many days of fertilization does implantation occur?

(a) 8 days

(b) 7 days

(c) 6 days

(d) 5 days

Answer: (b)

10. This structure ruptures when “water breaks” in pregnancy

(a) placenta

(b) amniotic fluid

(c) chorionic sac

(d) amniochorionic membrane

Answer: (b)

Visit us at NEET BYJU’S to find other related topics which will help you in your NEET preparation.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *