MCQs on Predators For NEET

Predation is killing others for food. These animals can either be group hunters (wolves) or solitary hunters (leopards). To promote the behaviour of hunting, predatory animals are equipped with strong sensory instincts, which are different in different animals. Where visual acuity is incredible in case of the red-tailed hawks, owls on the other hand have an impeccable sense of hearing. Listed below are some questions on the topic – predators. Take this quiz and solve to test your knowledge.

1. In this interaction, the interacting species stay close together

(a) Predation, Parasitism, Commensalism

(b) Competition and Mutualism

(c) Amensalism, Commensalism

(d) Amensalism, Predation and Parasitism

Answer: (a)

2. Predation can be considered as

(a) predator’s way of controlling prey’s energy level

(b) nature’s way of controlling predators food chain

(c) nature’s way of transferring energy to higher trophic levels

(d) prey’s way to control the population

Answer: (c)

3. This cannot be performed by predators

(a) allowing herbivores to be filled with energy fixed by autotrophs

(b) make the ecosystem stable

(c) controls the species of prey

(d) conduit for the transfer of energy

Answer: (a)

4. Prey is small, predator is massive, typically filter feeders – whales and zooplankton and lichen, graph is found to be linear

(a) Functional response

(b) Type 3 functional response

(c) Type 1 functional response

(d) Type 2 functional response

Answer: (c)

5. This can be a predator in a broad ecological context

(a) crow

(b) tiger

(c) lion

(d) seed eating sparrow

Answer: (d)

6. Predators which consume almost everything are

(a) generalist predators

(b) predation

(c) predators

(d) specialist predators

Answer: (a)

7. The reason why exotic species starts dispersing fast and turns invasive is

(a) because of successful establishment of the food web

(b) because of the lack of natural predator

(c) because of lack of competition from other exotic plants

(d) it gets better nutrition there

Answer: (b)

8. In an ecosystem, if you discard predators in a hypothetical scenario causing few species to become extinct, it indicates

(a) commensalism

(b) parasitism

(c) interspecific competition

(d) intraspecific competition

Answer: (c)

9. The starfish Pisaster amongst the rocky intertidal communities of the American Pacific coast is a significant

(a) Competitor

(b) Parasite

(c) Predator

(d) Prey

Answer: (c)

10. Predators suppression of prey declines with the increasing impact of prey on the next lower trophic level such as the impact of herbivores on plants – this is

(a) Predation cycles

(b) Parasitism

(c) Trophic cascades

(d) Top down

Answer: (c)

For more information on NEET, visit us at BYJU’S.

Also see:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*