MCQs on Sericulture For NEET 2021

The phenomena of cultivating silkworms and the extraction of silk from them is sericulture. Bombyx mori – caterpillars of the domestic silkmoth are the species of silkworms commonly used in this process of sericulture. Sericulture is an important commercial, domestic industry. Sericin layer of fiber, presence of pigments such as xanthophyll imparts silk with its color. Listed below are some important questions on the topic sericulture. Take the quiz and explore your knowledge on the same and find your score.

1. Pick the correct statement

(a) larval form of moth produces silk

(b) salivary glands of the moth produce silk

(c) by boiling, silk is extracted from cocoon of a moth

(d) both (a) and (c)

Answer: (d)

2. The silkworm larva ceases to eat and begins spinning silk all over its body

(a) from inside to outside

(b) from outside to inside

(c) in a random motion

(d) all of the above

Answer: (b)

3. This species produces silk of the superior quality

(a) Attacus atlas

(b) Bombyx mori

(c) Attacus ricini

(d) Antheraea assamensis

Answer: (b)

4. Silk is produced by

(a) cocoon

(b) adult moth

(c) larva

(d) larva and adult moth

Answer: (c)

5. This amongst the following produces silk

(a) butterflies

(b) Bombus mori

(c) Dysdercus koenigii

(d) Bombus indica

Answer: (b)

6. Insects not found in wild state is

(a) cochineal insect

(b) lac insect

(c) silk moth

(d) honey bee

Answer: (c)

7. Pick the set of beneficial insects to man

(a) sandfly, honey bee, butterfly

(b) honey bee, cockroach, silkworm

(c) silkworm, wasp, honey bee

(d) honey bee, cochineal insect, lac insect

Answer: (d)

8. Honey, silk and lac are

(a) artificial elements

(b) secretory substance of plants

(c) secretory substance of insects

(d) all of these

Answer: (c)

9. What is the life span of an adult ‘Bombyx mori’ ?

(a) 2 days

(b) 3-4 days

(c) 6 days

(d) 8 days

Answer: (b)

10. Silk contains a protein known as

(a) casein

(b) fibroin

(c) sericin

(d) both (b) and (c)

Answer: (d)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*