MCQs On Conductor and Conductance

The magnitude of charge flow is determined not only by the size of the driving force (voltage) but also by the relative ease with which electrons or ions are allowed to move through the conductor. Substances which allow electricity to pass through then are called conductors. On the other hand, substances which do not allow the electricity to pass through them are called non-conductors or insulators. Conductors do not get decomposed due to the passage of electric current. As the name suggests, they conduct electricity due to flow of electrons. Metals and their alloys have very good conductance and therefore are simply known as conductors.

1. The unit of conductance cannot be expressed in

  1. mho
  2. (ohm)-1
  3. siemen
  4. ohm/m

Answer: (b)

2. The SI unit of specific resistance is

  1. onm m
  2. ohm/m
  3. ohm/m2
  4. (ohm)-1

Answer: (a)

3. The reciprocal of resistivity of a conductor is

  1. conductance
  2. capacitance
  3. conductivity
  4. none of these

Answer: (c)

4. In order to measure current in a resistance present in a circuit the ammeter is connected

  1. in series
  2. in parallel
  3. in series or parallel
  4. nothing can be decided

Answer: (a)

5. Good conductors have many loosely bound

  1. atoms
  2. protons
  3. molecules
  4. electrons

Answer: (d)

6. The reciprocal of electrical resistance is

  1. voltage
  2. current
  3. conductance
  4. none of the above

Answer: (c)

7. The element with highest conductivity is

  1. gold
  2. silver
  3. copper
  4. platinum

Answer: (b)

8. As temperature increases electrolytic conduction

  1. increases
  2. decreases
  3. remains unaffected
  4. none of the above

Answer: (a)

9. The resistance of a conductor varies inversely as

  1. length
  2. area of cross section
  3. temperature
  4. Resistivity

Answer: (b)

10. With rise in temperature the resistance of semiconductors

  1. decreases
  2. increases
  3. first increase and then decrease
  4. remains constant

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *