MCQs on Coordinate or Dative Bonding

A bond formed by sharing a pair of electrons provided both electrons by one of the two bonded atoms is called a dative bond or a coordinate covalent bond. The atom providing two electrons to form a dative bond is called a donor and the atom sharing the pair of electrons from a donor is known as an acceptor. Dative bond may be represented with an arrow from the donor to acceptor as A–> B with positive charge on the donor and negative charge on acceptor. Donor should have at least one lone pair of electrons and acceptor should have a vacant orbital. Coordinate covalent compounds are nonelectrolytes that do not conduct electricity because they do not ionise in water.

1. When two species A and B form an electron pair bond and A does not provide its electrons for bonding, the bond present between A and B must be

  1. ionic
  2. covalent
  3. dative
  4. Hydrogen

Answer: (c)

2. Each of the following pairs of chemical species will combine. Which of the following combinations is best explained by the coordinate covalent bond?

  1. H2 + I2
  2. Mg +O2
  3. Cl + Cl
  4. H+ + H2O

Answer: (d)

3. BF3 forms an adduct with NH3 because

  1. nitrogen has high electronegativity
  2. boron has high electronegativity
  3. boron has an empty p-orbital and nitrogen has one lone pair of electrons
  4. boron has electropositive character

Answer: (c)

4. Protons play an important role in which type of bonding.

  1. electrovalent
  2. hydrogen
  3. covalent
  4. coordinate

Answer: (d)

5. Which of the following compounds contain all three types: ionic, covalent and dative bonds?

  1. CuSO4.5H2O
  2. Solid N2O5
  3. (NH4)2SO4
  4. All

Answer: (d)

6. The type of bond formed during the hydration of cation is

  1. ionic
  2. covalent
  3. electrostatic
  4. dative bond

Answer: (d)

7. WHich of the following compounds has electrovalent linkage?

  1. CH3Cl
  2. NaCl
  3. CH4
  4. Cl2

Answer: (b)

8. Which of the following bonds has the most polar character?

  1. C-O
  2. C-Br
  3. C-S
  4. C-F

Answer: (d)

9. A molecule with multiple covalent bonds is

  1. C2H4
  2. H2
  3. F2
  4. N2

Answer: (d)

10. The weakest bond is

  1. Hydrogen
  2. Vander waals
  3. Covalent
  4. Coordinate

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *