MCQs On Corrosion

Corrosion is the deterioration process of a material due to reactions with its surroundings. Corrosion is a natural process. Just like water flows to the lowest level, all the natural processes tend toward the lowest possible energy states. Corrosion can be defined in many ways. Some definitions are very narrow and deal with a specific form of corrosion while others are quite broad and cover many forms of deterioration. Corrosion’s effects in our daily lives are both direct in that corrosion affects the usable service life of our properties, and indirect in that corrosion costs are borne by manufacturers and suppliers of products and services, which they pass on to customers. Corrosion is either uniform and the metal corrodes at the same rate over the entire surface or it is localized in which case only small areas are affected.

1. Which of the following methods is not used for the prevention of corrosion?

  1. greasing
  2. painting
  3. plating
  4. Heating

Answer: (d)

2. Widening of a river valley takes place due to

  1. corrosion
  2. lateral erosion
  3. corrasion
  4. hydraulic action

Answer: (b)

3. Elements which have properties of metals and nonmetals are

  1. amorphous
  2. crystalline
  3. metalloids
  4. metals

Answer: (c)

4. Corrosion can be prevented by

  1. alloying
  2. tinning
  3. galvanizing
  4. all of the above

Answer: (d)

5. Galvanic cells are also named as

  1. electrolytic cells
  2. battery cells
  3. daniel cells
  4. john cells

Answer: (a)

6. Voltaic cells generate electricity by

  1. spontaneous redox reaction
  2. non spontaneous redox reaction
  3. sublimation reaction
  4. thermochemical reaction

Answer: (a)

7. Galvanization is a method to

  1. protect the iron metal from corrosion
  2. extract iron from its ore
  3. protect food from rancidity
  4. improve the ductility property of the metal

Answer: (a)

8. Rusting of iron could take place in

  1. distilled water
  2. ordinary water
  3. distilled and ordinary water
  4. none of the above

Answer: (c)

9. Which of the following non-metals is liquid at the room temperature?

  1. iodine
  2. bromine
  3. carbon
  4. sulphur

Answer: (b)

10. During roasting which of the following poisonous gas is mainly produced

  1. CO
  2. CO2
  3. SO2
  4. N2O

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *