MCQs on Covalent Bonding

Covalent bond is formed by mutual sharing of electrons between two atoms. Covalent bonds formed between two atoms having differences in their electronegativities have partial ionic character. Covalency is the number of electron pairs shared by an atom in the formation of a covalent compound. The molecules present in a covalent solid are attracted by weak Van der Waals forces. So they have low melting points and boiling points.Covalent compounds do not conduct electric current either in molten state or in their aqueous solutions because of the absence of ions or free electrons. Covalent compounds are nonelectrolytes. Covalent bonds are directional in nature hence covalent compounds exhibit stereoisomerism.

1. Octet rule is not valid for the molecule

  1. CO2
  2. H2O
  3. O2
  4. CO

Answer: (d)

2. The nature of bonding in CCl4 and CaH2 is

  1. electrovalent in both CCl4 and CaH2
  2. covalent in CCl4 and electrovalent in CaH2
  3. electrovalent in CCl4 and covalent in CaH2
  4. covalent in both CCl4 and CaH2

Answer: (b)

3. CCl4 is insoluble in water because

  1. CCl4 is nonpolar and water is polar
  2. water is nonpolar and CCl4 is polar
  3. water and CCl4 are both polar
  4. none

Answer: (a)

4. Which is not an exception to octet rule?

  1. BF3
  2. SnCl4
  3. BeI2
  4. ClO2

Answer: (b)

5. The compound with lowest melting point is

  1. AlF3
  2. AlCl3
  3. AlBr3
  4. AlI3

Answer: (d)

6. A solid substance is soft, has a low melting point and is a poor conductor of electricity. The substance is most likely

  1. an ionic solid
  2. network solid
  3. a metallic solid
  4. a molecular solid

Answer: (d)

7. By applying a Silver Nitrate solution to pure carbon tetrachloride

  1. a white precipitate soluble in ammonia is obtained
  2. a curdy precipitate insoluble in ammonia is obtained
  3. a pale yellow precipitate is obtained
  4. no precipitate is obtained

Answer: (d)

8. The rate of reaction of organic compounds is slow due to

  1. ionic bonding
  2. amphoteric nature
  3. covalent bonding
  4. coordinate covalent bonding

Answer: (c)

9. The self linking ability of carbon is called

  1. catenation
  2. sublimation
  3. hydrogenation
  4. carbonation

Answer: (a)

10. Almost 95% of compounds are of carbon because they can form

  1. single bonds
  2. double bonds
  3. triple bonds
  4. multiple bonds

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *