MCQs on Electrovalent Bonding

When an anion and a cation come closer to each other, they are held by the electrostatic force of attraction. The bond established between them is known as the ionic or electrovalent bond. Such a state of affair is only possible when one of the atoms has more electrons than the nearest inert gas and other is short of electrons than the nearest inert gas. In simple words electrovalent bonds involve the transfer of a certain number of electrons to another dissimilar atom which has a tendency to gain electrons so that both acquire stable inert gas configurations. The electrostatic attraction always tends to decrease the potential energy.

1. Electrovalent compounds are

  1. low melting
  2. insoluble in polar solvents
  3. conductors in the fused state
  4. none of the above

Answer: (c)

2. Ionic compounds don’t conduct electricity in

  1. solution
  2. fused state
  3. solid state
  4. none of the above

Answer: (c)

3. When an element of very low ionization potential reacts with an element of very high electron affinity

  1. a covalent bond is formed
  2. an electrovalent bond is formed
  3. a metallic bond is formed
  4. no bond is formed

Answer: (b)

4. The bond between two atoms of the same element is

  1. polar covalent bond
  2. ionic bond
  3. non-polar covalent bond
  4. none of the above

Answer: (c)

5. The percentage of ionic character of a bond is calculated by the difference in

  1. size of atoms
  2. ionization potential of atoms
  3. electronegativity of atoms
  4. atomic volumes of atoms

Answer: (c)

6. In which of the following C-C bond length is least?

  1. benzene
  2. diamond
  3. ethylene
  4. acetylene

Answer: (d)

7. The paramagnetic nature of oxygen molecule is explained by

  1. Valence bond theory
  2. Heitler London theory
  3. Hund Mulliken theory
  4. none of the above

Answer: (c)

8. The bonds present in CuSO4.5H2O are

  1. electrovalent and coordinate
  2. covalent and coordinate
  3. electrovalent and covalent
  4. electrovalent, covalent and coordinate

Answer: (d)

9. An element having 4 electrons in its outermost orbit forms bond by

  1. losing electrons
  2. gaining electrons
  3. sharing electrons
  4. any of the above

Answer: (c)

10. Elements with electronegativities 1.2 and 3.0 form

  1. electrovalent bond
  2. covalent bond
  3. coordinate bond
  4. metallic bond

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *