MCQs On Hydrogen Peroxide

Hydrogen peroxide is one of the most versatile chemical compounds that can be put to use in numerous ways. Its composition is essentially just hydrogen and oxygen. Just like ozone that consists of just oxygen, hydrogen peroxide has several curative properties. Hydrogen peroxide (H2O2) is an important oxidant, used in various fields of industry, such as paper manufacturing, production of polymers, detergents, and cosmetics. There are few organic and naturally available cures for several of our health issues and one of them is hydrogen peroxide. With antioxidant and anti germs properties, hydrogen peroxide is prescribed by many doctors around the world as preventive measures and cures for diseases involving pathogens.

1. The name hydrogen was proposed by

  1. Lavoiser
  2. Rutherford
  3. Henry cavandish
  4. Scheele

Answer: (a)

2. According to systematic nomenclature which hydrogen compound is sulphane?

  1. HF
  2. SiH4
  3. SF4
  4. H2S

Answer: (d)

3. The process of adsorption of hydrogen on palladium is known as

  1. syneresis
  2. occlusion
  3. diffusion
  4. Erosion

Answer: (b)

4. Hydrogen at the moment of its generation is generally called

  1. protium
  2. nascent hydrogen
  3. atomic hydrogen
  4. heavy hydrogen

Answer: (b)

5. The three isotopes of hydrogen differ from one another in

  1. atomic number
  2. number of protons
  3. nuclear charge
  4. nuclear mass

Answer: (d)

6. Hydrogen gas is not obtained when zinc reacts with

  1. cold water
  2. dil.H2SO4
  3. dil.HCl
  4. hot 20% NaOH solution

Answer: (d)

7. Conversion of atomic hydrogen into molecular hydrogen is

  1. an exothermic reaction
  2. endothermic reaction
  3. a nuclear change
  4. photochemical change

Answer: (a)

8. When steam is passed over red hot coke. The products formed is

  1. hydrogen and carbon dioxide
  2. mixture of hydrogen and carbon monoxide
  3. mixture of hydrogen and oxygen
  4. heavy hydrogen

Answer: (b)

9. Potassium hydroxide can react with

  1. Na2O
  2. SO2
  3. CaO
  4. Ba(OH)2

Answer: (b)

10. Acidified potassium permanganate is dropped over sodium peroxide taken in a round bottom flask at room temperature, vigorous reaction takes place to produce

  1. hydrogen peroxide
  2. mixture of hydrogen and oxygen
  3. a colourless gas hydrogen
  4. a colourless gas dioxygen

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *