MCQs On Hydrogen

Hydrogen is the most abundant element in the universe and the third most abundant element on the surface of the globe. Hydrogen was discovered by Henry Cavendish and named Lavoisier. Hydrogen is the first lightest and smallest, non-metallic element in the periodic table. Hydrogen has the same electronic configuration as alkali metals as it has only one valence electron. It is also electropositive in nature like these metals. Hydrogen is a good reducing agent like alkali metals. Hydrogen shown +1 oxidation state similar to alkali metals. Hydrogen also forms the cation H+ as M+ is formed by alkali metals by losing one electron. Hydrogen has a great affinity for non-metals and it combines with them to form a number of compounds like oxides and halides.

1. Electrolysis of brine produces

  1. chlorine gas
  2. hydrogen gas
  3. sodium hydroxide
  4. all the above

Answer: (b)

2. A reactant containing the element that is oxidised is called

  1. reducing agent
  2. oxidising agent
  3. hydrogen
  4. sublime

Answer: (a)

3. By losing one or two electrons the atoms of metal are

  1. oxidised
  2. reduced
  3. hydrogenated
  4. sublimated

Answer: (a)

4. Electrolytes convert electricity in

  1. solid state
  2. liquid state
  3. gaseous state
  4. plasma state

Answer: (b)

5. Loss of hydrogen atoms by an element is called

  1. hydrogenation
  2. oxidation
  3. reduction
  4. sublimation

Answer: (b)

6. The electrolyte among the following is

  1. NaOH
  2. Urea
  3. glucose
  4. benzene

Answer: (a)

7. Electrolysis of brine produces

  1. chlorine gas
  2. hydrogen gas
  3. sodium hydroxide
  4. all of the above

Answer: (d)

8. A reactant containing the element that is oxidized is called

  1. reducing agent
  2. oxidising agent
  3. hydrogen
  4. sublime

Answer: (a)

9. The list which contains only elements is

  1. air, water, oxygen
  2. hydrogen, oxygen, brass
  3. air, water, fire, earth
  4. calcium, sulphur, carbon

Answer: (d)

10. The smallest part of an element that cannot exist as a free state is

  1. ion
  2. charge
  3. atom
  4. molecule

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *