MCQs on Oxidizing and Reducing Agent

There are two terms that you should be familiar with: oxidizing agent (or oxidant) and reducing agent (or reductant). An oxidizing agent causes another species to be oxidized by undergoing reduction. Electron donors are known as reducing agents and electron acceptors as oxidizing agents. The major electron donors are organic fuels, such as glucose. Oxygen is the final electron acceptor or oxidizing agent in cellular respiration. The reducing agent or reductant undergoes oxidation and oxidising agent or oxidant undergoes reduction. The oxidizing capacity or the reducing capacity of an oxidizing agent or reducing agent is equal to the number of electrons involved in its reduction or oxidation.

1. Oxygen can be converted into ozone by

  1. oxidation at high temperature
  2. catalytic oxidation
  3. oxidation under high pressure and temperature
  4. silent electric discharge

Answer: (d)

2 Which of the following statements is not correct?

  1. oxygen is neutral to litmus
  2. oxygen is not combustible
  3. oxygen supports combustion
  4. oxygen is a powerful oxidising agent

Answer: (b)

3. The violet colour of acidified KMnO4 is decolourised by H2O2. In this reaction H2O2 acts as an

  1. oxidising agent
  2. reducing agent
  3. oxidising as well as reducing agent
  4. none of the above

Answer: (b)

4. Hydrogen peroxide is used as an

  1. oxidising agent
  2. reducing agent
  3. bleaching agent
  4. all are correct

Answer: (d)

5. The oxides of which of the following are neutral in nature?

  1. hydrogen
  2. halogens
  3. alkali metals
  4. all the above

Answer: (a)

6. Oxidation is also referred to as

  1. combustion only
  2. respiration only
  3. transpiration
  4. combustion and respiration

Answer: (d)

7. Why potassium iodide (KI) is a potent reducing agent?

  1. iodide is oxidised to iodine
  2. iodine is reduced to iodide ion
  3. iodide ion is reduced to iodine
  4. iodine is oxidized to iodide ion

Answer: (a)

8. Oxidising agents do not include

  1. potassium iodide
  2. potassium manganate
  3. potassium dichromate
  4. bromine solutions

Answer: (a)

9. Hydrogen acts as a reducing agent, by

  1. taking oxygen only
  2. giving electron only
  3. taking hydrogen
  4. taking oxygen and giving electrons

Answer: (d)

10. In the copper oxide (CuO) and carbon monoxide (CO) reaction, the reducing agent is

  1. CuO
  2. CO
  3. Cu
  4. CO2

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *