MCQs On Reversible And Irreversible Reaction

Some reactions are described as reversible because they can proceed in both forward and reverse directions. The production of ammonia involves a reversible reaction. A process that follows the reversible path that is a process occurring in an infinite number of steps maintaining equilibrium conditions at each step. In a process following the reversibility path, the opposing force is infinitesimally smaller than the driving force. Irreversible process in which the changes are produced rapidly so that the system no longer remains in equilibrium conditions. All the natural processes are irreversible.

1. The net energy change in a reversible cyclic process is

  1. 3/2 RT
  2. zero
  3. always > 0
  4. always < 0

Answer: (b)

2. Which of the following is an extensive property?

  1. temperature
  2. pressure
  3. mass/volume ratio
  4. energy

Answer: (d)

3. Which of the following represents the largest amount of energy?

  1. 1 electron volt
  2. 1 erg
  3. 1 calorie
  4. 1 joule

Answer: (c)

4. Which of the following is correct for an adiabatic process?

  1. 𐤃E = q
  2. q = 0
  3. q = +w
  4. P𐤃 V = 0

Answer: (b)

5. The mixing of gases is generally accompanied by

  1. decrease in entropy
  2. a decrease in free energy
  3. change in heat content
  4. increase in free energy

Answer: (b)

6. One litre atmosphere is approximately equal o

  1. 101J
  2. 8.314J
  3. 931J
  4. 19.2J

Answer: (a)

7. The enthalpy change for a given reaction at 298K is -x J/mol. If the reaction occurs spontaneously at 298K the entropy change at that temperature

  1. can be negative but larger than x/298
  2. can be negative but smaller than x/298
  3. cannot be negative
  4. cannot be positive

Answer: (b)

8. The initial energy change (𐤃U) of a process does not depend upon

  1. amount of substance undergoing the change
  2. temperature
  3. path of the process
  4. nature of substance undergoing the change

Answer: (c)

9. Vibrational energy is

  1. partial potential and partly kinetic
  2. only potential
  3. only kinetic
  4. neither kinetic nor potential

Answer: (a)

10. The total entropy change for a system and its surroundings increases if a process is

  1. exothermic
  2. endothermic
  3. reversible
  4. irreversible

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *