NEET Questions - Chapter 2 - Biological Classification

NEET Biology syllabus has Biological classification as the second chapter categorized under the Unit Diversity In The Living World. Solve important questions on the chapter collated from previous years’ NEET Question papers.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 2 Biological Classification

1. This component provides a sticky character to bacterial cell (NEET 2017)

A. Glycocalyx

B. Nuclear membrane

C. Cell wall

D. Plasma membrane

2. Pick the incorrect statement (NEET-II 2016)

A. Diatoms are microscopic and float in water passively

B. Diatoms are chief producers in oceans

C. Diatomaceous earth is formed by the cell walls of diatoms

D. Walls of diatoms are easily destructible

3. The imperfect fungi that are decomposers of litter and help in mineral cycling belong to (2015)

A. Basidiomycetes

B. Deuteromycetes

C. Ascomycetes

D. Phycomycetes

4. Pick the incorrect statement (2015)

A. Neurospora is used in the study of biochemical genetics

B. Penicillium is multicellular and produces antibiotics

C. Yeast is unicellular and used in fermentation

D. Morels and truffles are poisonous mushrooms

5. A capsule is advantageous to a bacterium because (NEET 2013)

A. it allows the bacterium to attach to the surface

B. it allows the bacterium to “hide” from the host’s immune system

C. it protects means of locomotion

D. it protects the bacterium from desiccation

6. The most abundant prokaryotes helpful to humans in making curd from milk and in production of antibiotics are the ones categorized as (2012)

A. heterotrophic bacteria

B. chemosynthetic autotrophs

C. archaebacteria

D. cyanobacteria

7. The pathogen Microsporum responsible for ringworm disease in humans belongs to the same kingdom of organisms as that of (Mains 2011)

A. Ascaris, a roundworm

B. Rhizopus, a mould

C. Wuchereria, a filarial worm

D. Taenia, a tapeworm

8. Some hyperthermophilic organisms that grow in highly acidic (pH 2) habitats belong to two groups (2010)

A. liverworts and yeasts

B. eubacteria and archaea

C. protists and mosses

D. cyanobacteria and diatoms

9. Pick the correct combination of statements (i-iv) regarding characteristics of some entities

i. Methanogens are archaebacteria that produce methane in marshy areas

ii. Nostoc is a filamentous blue green alga which fixes atmospheric nitrogen

iii. Chemosynthetic autotrophic bacteria synthesize cellulose from glucose

iv. Mycoplasma lack a cell wall and can survive without oxygen

These are correct statements (Mains 2010)

A. (ii) and (iii)

B. (i), (ii) and (iii)

C. (ii), (iii) and (iv)

D. (i), (ii) and (iv)

10. Bacterial leaf blight of rice is caused by a species (2008)

A. Pseudomonas

B. Xanthomonas

C. Erwinia

D. Alternaria

Question

Answer Key

1

A

2

D

3

B

4

D

5

B

6

A

7

B

8

B

9

D

10

B

You just solved important questions on Class 11, chapter 2 biological classification. Visit BYJU’S for more on NEET.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *