NEET Questions - Chapter 12 - Biotechnology and its Application

Chapter 12 Biotechnology and its Application is an important topic for students to study. Furthemore, many questions have been asked from this topic in past medical exams, and therefore, it is imperative that students study this chapter thoroughly. To aid you in your preparation, we have handpicked a few questions which we deem important from a learning perspective.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 12 Biotechnology and its Application

1. The genetically modified brinjal in India has been developed for (NEET – 2010)

A. Drought resistance

B. Enhancing mineral content

C. Enhancing shelf life

D. Insect resistance

2. Which kind of therapy was given in 1990 to a four-year-old girl with ADA deficiency? (Adenosine Deaminase) (NEET – 2016)

A. Radiation Therapy

B. Gene Therapy

C. Radiation Therapy

D. Immunotherapy

3. The genetically modified brinjal in India has been developed for (NEET – 2010)

A. Enhancing mineral content

B. Insect-resistance

C. Drought resistance

D. Enhancing selflife

4. The maximum number of existing transgenic animals is of _____ (NEET – 2011)

A. Fish

B. Mice

C. Cow

D. Pig

5. The process of RNA interference has been used in the development of plants resistant to _____ (NEET – 2011)

A. Insects

B. Nematodes

C. Fungi

D. Viruses

6. The first ever human hormone produced by recombinant DNA technology is _____ (NEET – 2014)

A. Progesterone

B. Insulin

C. Estrogen

D. Progesterone

7. In Bt cotton, the Bt toxin present in plant tissue as pro-toxin in converted into active toxin due to _____ (NEET – 2015 )

A. Acidic pH of the insect gut

B. Alkaline pH of the insect gut

C. Presence of conversion factors in insect gut

D. Action of gut microorganisms

8. Cry-I endotoxins obtained from Bacillus thuringiensis are effective against ___ (NEET AIPMT – 2008 )

A. Nematodes

B. Flies

C. Mosquitoes

D. Boll worms

9. Which of the following is not used as a biopesticide? (NEET AIPMT – 2009)

A. Xanthomonas campestris

B. Bacillus thuringiensis

C. Trichoderma harzianum

D. Nuclear Polyhedrosis Virus

10. A transgenic food crop which may help in solving the problem of night blindness in developing countries is _______ (NEET AIPMT – 2008 )

A. Golden Rice

B. Flavr Savr tomatoes

C. BT soybean

D. Starlink maize

Question

Answer Key

1

D

2

B

3

B

4

B

5

B

6

B

7

B

8

D

9

A

10

A

Explore more NEET questions from Biotechnology and its Application by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *