NEET Questions - Chapter 11 - Biotechnology Principles and Processes

Chapter 11 Biotechnology Principles and Processes is an important topic when preparing for NEET. Students are advised to be as thorough with the concepts as possible. To aid students with their studies, we have handpicked 10 questions which have been extracted from previous years NEET question papers.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 11 Biotechnology Principles and Processes

1. The Taq polymerase enzyme is obtained from (NEET – 2016 )

A. Thermus aquaticus

B. Thiobacillus ferrooxidans

C. Bacillus subtilis

D. Pseudomonas subtilis

2. Which of the following is an endonuclease? (NEET – 2016 )

A. DNase I

B. Hind II

C. Protease

D. RNase restriction

3. Which of the following restriction enzymes produce blunt ends? (NEET – 2016 )

A. Hind III

B. Xho

C. Eco RV

D. Sal I

4. Which of the following is not a component of downstream processing? (NEET – 2016)

A. Expression

B. Preservation

C. Purification

D. Separation

5. A foreign DNA and plasmid cut by the same restriction endonuclease can be joined to form a recombinant plasmid using (NEET – 2016 )

A. Taq polymerase

B. Polymerase III

C. Ligase

D. Eco RI

6. DNA fragments separated on an agarose gel can be visualized after staining with ____ (NEET – 2017)

A. ethidium bromide

B. bromophenol blue

C. acetocarmine

D. aniline blue

7. A gene whose expression helps to identify transformed cells is known as ____ (NEET – 2017 )

A. Plasmid

B. Selectable marker

C. Structural gene

D. vector

8. A single strand of nucleic acid tagged with a radioactive molecule is called (NEET – 2012)

A. Plasmid

B. Probe

C. selectable marker

D. Vector

9. There is a restriction endonuclease called Eco RI. What does ‘co’ part in it stand for? (NEET – 2011 )

A. Coli

B. Colon

C. Cofactor

D. None of the above

10. Agarose extracted from sea weeds finds use in ____ (NEET – 2011 )

A. Spectrophotometry

B. Gel electrophoresis

C. PCR

D. tissue culture

Question

Answer Key

1

A

2

B

3

C

4

A

5

C

6

A

7

B

8

B

9

A

10

B

Explore more important NEET questions from Biotechnology Principles and Processes by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *