NEET Questions - Chapter 8 - Cell: The Unit Of Life

Cell: The unit of life is the eighth chapter, the first one classified under Unit 3, Cell: Structure and function. Get access and learn the most important questions for NEET in this chapter of class 11.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 8 Cell: The Unit Of Life

1. This cell organelle is responsible for extracting energy from carbohydrates to form ATP (NEET 2017)

A. Lysosome

B. Ribosome

C. Chloroplast

D. Mitochondrion

2. Pick the incorrect statement (NEET – II 2016)

A. Mycoplasma is a wall-less microorganism

B. Pili and fimbriae are mainly involved in motility of bacterial cells

C. The bacterial cell wall is made up of peptidoglycan

D. Cyanobacteria lack flagellated cells

3. As per the Fluid Mosaic model, plasma membrane is composed of (1998)

A. phospholipids and integral proteins

B. phospholipids, extrinsic proteins, and intrinsic proteins

C. phospholipids and hemicellulose

D. phospholipids and oligosaccharides

4. Pick the correct statement from these regarding the cell membrane (2012)

A. Lipids are arranged in a bilayer with polar heads towards the inner part

B. Na+ and K+ ions move across cell membrane by passive transport

C. Fluid mosaic model of the cell membrane was proposed by Singer and Nicolson

D. Proteins make up 60-70% of cell membrane

5. This structure between two adjacent cells is an effective transport pathway (2010)

A. Plasmalemma

B. Plastoquinones

C. Plasmodesmata

D. Endoplasmic reticulum

6. Chemiosmotic theory of ATP synthesis in the chloroplasts and mitochondria is based on (2005)

A. proton gradient

B. accumulation of Na ions

C. accumulation of K ions

D. membrane potential

7. The telomeres of eukaryotic chromosomes consist of short sequences of (2004)

A. guanine rich repeats

B. thymine rich repeats

C. cytosine rich repeats

D. adenine rich repeats

8. Cellular totipotency is demonstrated by (2003)

A. only bacterial cells

B. all eukaryotic cells

C. all plant cells

D. only gymnosperm cells

9. This ribosome is engaged in protein synthesis in animal cell (2000)

A. Ribosomes of only cytosol

B. Ribosomes which occur on nuclear membrane and ER

C. Ribosomes of only mitochondria and cytosol

D. Ribosomes of only nucleolus and cytosol

10. This statement on cilia is incorrect (2006)

A. Microtubules of cilia are composed of tubulin

B. The organized beating of cilia is controlled by fluxes of Ca2+ across the membrane

C. Cilia contains an outer ring of nine doublet microtubules surrounding two singlet microtubules

D. Cilia are hair-like cellular appendages

Question Answer Key
1 D
2 B
3 B
4 C
5 C
6 A
7 A
8 C
9 B
10 B

Practising these questions on Cell: The unit of life chapter helps you get an idea of important questions. For important NEET questions on other chapters, visit BYJU’S.

More here:

2 Comments

  1. thank you

  2. This is a good set of questions. Helped a lot. Thank u

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *