NEET Questions - Chapter 16 - Environmental Issues

Chapter 16 Environmental Issues is an important chapter for aspiring NEET candidates to learn. Previous years questions papers, dating back to 2006, have been asked. Hence, students will have to be thorough with this chapter if they wish to crack NEET. To help you prepare better, we have handpicked 10 questions which we deem are very important from an examination perspective.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 16 Environmental Issues

1. Montreal Protocol aims at ____ (NEET AIPMT- 2009 )

A. Control of CO2 emission

B. Reduction of ozone depleting substances

C. Biodiversity Conservation

D. Control of water pollution

2. World Summit on Sustainable Development (2002) was held in ____ (NEET AIPMT- 2008)

A. South Africa

B. Brazil

C. Argentina

D. Sweden

3. Which one of the following is being tried in India as a biofuel substitute for fossil fuels? (NEET AIPMT- 2008)

A. Aegilops

B. Jatropha

C. Azadirachta

D. Musa

4. Global agreement in specific control strategies to reduce the release of ozone depleting substances was adopted by (NEET AIPMT- 2009)

A. Vienna Convention

B. Rio de Janeiro Conference

C. Montreal Protocol

D. Kyoto Protocol

5. The Air Prevention and Control of Pollution Act came into force in _____ (NEET – 2013)

A. 1990

B. 1985

C. 1981

D. 1975

6. Kyoto Protocol was endorsed at (NEET – 2013 )

A. CoP – 3

B. CoP – 4

C. CoP – 5

D. CoP – 6

7. The zone of atmosphere in which the ozone layer is present is called _______ (NEET – 2014)

A. Stratosphere

B. Troposphere

C. Mesosphere

D. Ionosphere

8. Which of the following is NOT one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric zone? (NEET – 2015 )

A. Increased liver cancer

B. Damage to eyes

C. Reduced immune system

D. Increased skin cancer

9. The highest DDT concentration in aquatic food chain shall occur in_____ (NEET – 2016 )

A. Crab

B. Eel

C. Seagull

D. Phytoplankton

10. Joint Forest Management Concept was introduced in India during ______ (NEET – 2016 )

A. 1960s

B. 1970s

C. 1980s

D. 1990s

Question

Answer Key

1

B

2

A

3

B

4

C

5

C

6

A

7

A

8

D

9

C

10

C

Explore more important NEET questions from Environmental Issues by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *