MCQs on Ozone Layer Depletion For NEET 2020

Manufactured chemicals, precisely manufactured halocarbon solvents, refrigerants, foam-blowing agents, and propellants are the ozone depleting substances or ODS, known to be the main cause of depletion of the ozone layer. The ODS are moved to the stratosphere layer after being pushed away from the surface post tumultuous mixing, faster than molecules can even settle.

1. Good ozone is found in the

(a) stratosphere

(b) ionosphere

(c) troposphere

(d) mesosphere

Answer: (a)

2. This is not the consequence of ozone layer depletion

(a) malignant melanoma – skin cancer type

(b) increased ultraviolet radiations

(c) tides

(d) cyanobacteria are sensitive to UV rays and would be affected by its increase

Answer: (c)

3. Greenhouses gases causing a rise of 3℃ rise in the overall global temperature in the past century are CFCs. The CFC used in refrigerators is

(a) Ammonia

(b) Freon

(c) Methane

(d) carbon dioxide

Answer: (b)

4. Main cause of ozone holes and its depletion is

(a) propellants

(b) foam-blowing agents

(c) halocarbon refrigerants

(d) all of these

Answer: (d)

5. Ozone can be destroyed by the following free radical(s)

(a) chlorine radical (Cl)

(b) hydroxyl radicals (OH)

(c) nitric oxide radical (NO)

(d) all of these

Answer: (d)

6. Following form(s) of oxygen is/are involved in ozone-oxygen cycle

(a) triatomic oxygen (O3)

(b) diatomic oxygen (O2)

(c) atomic oxygen (O)

(d) all of these

Answer: (d)

7. Ozone-depleting substance chiefly utilized in

(I) chimneys

(II) all of the human activities

(III) burning fossil fuels

(IV) cooling and refrigeration applications and in the manufacturer of foam products

(a) All

(b) Only IV

(c) Only I, II and III

(d) Only I and II

Answer: (b)

8. Montreal protocol is related to the

(a) food security

(b) global warming

(c) sustainable development

(d) ozone layer depletion

Answer: (d)

9. This is a major risk linked with extreme ultraviolet rays through the atmosphere as a result of ozone layer depletion

(a) neurological disorder

(b) digestive system gets damaged

(c) increased liver cancer

(d) increased skin cancer

Answer: (d)

10. UV rays is higher in summer as

(a) during summer, ozone is more in the atmosphere

(b) sun is busy in summer specially

(c) sun is closer to planet earth so UV rays have a shorter distance to travel and reach us

(d) none of the above

Answer: (c)

Learn more MCQs important for NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *