NEET Questions Chapter 8 Human Health and Diseases

Chapter 8, Human Health and Diseases, is an important chapter from an examination perspective. Students are advised to read up on this chapter as much as possible. To help students prepare better for NEET, we have handpicked 10 important questions from this chapter.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 8 Human Health and Diseases

1. If you suspect major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidence?

(NEET 2015)

A. Serum globulins

B. Fibrinogen in plasma

C. Serum albumin

D. haemocytes

2. Which of the following immunoglobulins does constitute the largest percentage in human milk?

(NEET 2015)

A. IgM

B. IgA

C. IgD

D. IgE

3. Antivenom injections contain preformed antibodies while polio drops that are administered into the body contain

(NEET 2016)

A. Attenuated pathogens

B. Activated pathogens

C. Gamma globulin

D. Harvested antibodies

4. In higher vertebrates, the immune system can distinguish between its own cells and foreign cells. If this property is lost due to genetic abnormalities, and it attacks its own cells, then it leads to

(NEET 2016)

A. Activated immunity

B. Graft rejection

C. Autoimmune disease

D. None of the above

5. Asthma may be attributed to

(NEET 2016)

A. Inflammation of the trachea

B. Accumulation of fluid in lungs

C. Bacterial infection of lungs

D. Allergic reaction of the mast cells in the lungs

6. Which of the following sets of diseases are caused by bacteria

(NEET 2016)

A. Tetanus and mumps

B. Herpes and influenza

C. Typhoid and smallpox

D. Cholera and tetanus

7. Which of the following disease is caused by a protozoan

(NEET 2015)

A. Influenza

B. Cancer

C. Syphilis

D. Babesiosis

8. Grafted kidneys may be rejected in a patient due to

(NEET 2015)

A. Cell mediated immune response

B. Passive immune response

C. Innate immune response

D. Humoral immune response

9. The active form of Entamoeba histolytica feed upon

(NEET 2015)

A. Only blood

B. Erythrocytes, mucosa and submucosa of colon

C. Mucosa and submucosa of colon only

D. Food in intestine

10. The cell-mediated immunity inside the human body is carried out by

(NEET 2013)

A. Thrombocytes

B. erythrocytes

C. T-lymphocytes

D. B-lymphocytes

Question

Answer Key

1

A

2

B

3

A

4

C

5

D

6

D

7

D

8

A

9

B

10

C

Explore more important NEET questions from Human Health and Diseases by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *