NEET Questions - Chapter 5 - Morphology Of Flowering Plants

Unit 2 Structural organization in plants and animals comprises three chapters, first of which is Morphology of Flowering Plants. Learn important questions on the chapter and find your score.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 5 Morphology Of Flowering Plants

1. In Bougainvillea, thorns are the modifications of (NEET 2017)

A. stipules

B. leaf

C. stem

D. adventitious root

2. How many plants among Indigofera, Sesbania, Salvia, Allium, Aloe, mustard, groundnut, radish, gram, and turnip have stamens with different lengths in their flowers?

(NEET – II 2016)

A. Six

B. Five

C. Four

D. Three

3. This is not a stem modification (NEET – I 2016)

A. Thorns of citrus

B. Pitcher of Nepenthes

C. Flattened structures of Opuntia

D. Tendrils of cucumber

4. The wheat grain has an embryo with one large, shield-shaped cotyledon known as

(2015)

A. Coleorhiza

B. Coleoptile

C. Epiblast

D. Scutellum

5. Placenta and pericarp are both edible portions in (2014)

A. banana

B. potato

C. tomato

D. apple

6. This is a correct statement (2014)

A. A sterile pistil is called a staminode

B. A proteinaceous aleurone layer is present in maize grain

C. Mango is a parthenocarpic fruit

D. The seed in grasses is not endospermic

7. Flowers in China rose are (NEET 2013)

A. actinomorphic, epigynous with valvate aestivation

B. actinomorphic, hypogynous with twisted aestivation

C. zygomorphic, epigynous with twisted aestivation

D. zygomorphic, hypogynous with imbricate aestivation

8. In a cymose inflorescence, the main axis (NEET 2013)

A. terminates in a flower

B. has unlimited growth but lateral branches end in flowers

C. bears a solitary flower

D. has unlimited growth

9. This is correctly matched with its three characteristics (Mains 2012)

A. Maize: C3 pathway, closed vascular bundles, scutellum

B. Onion: bulb, imbricate aestivation, axile placentation

C. Tomato: twisted aestivation, axile placentation, berry

D. Pea: C3 pathway, endospermic seed, vexillary aestivation

10. This is a xerophytic plant in which the stem is modified into flat green and succulent structure (Mains 2010)

A. Acacia

B. Hydrilla

C. Casuarina

D. Opuntia

Question

Answer Key

1

C

2

C

3

B

4

D

5

C

6

B

7

B

8

A

9

B

10

D

These were the top 10 NEET questions on Morphology of flowering plants for NEET. For more on NEET, visit BYJU’S.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *