NEET Questions - Chapter 5 - Principles of Inheritance and Variation

Principles of inheritance and variation is an important topic for students preparing for NEET. Furthermore, inheritance and variation is a fundamental topic, which forms the basis for many higher-level concepts. Hence, students are expected to be thorough with this chapter. We have handpicked a few important previous years questions to help you understand this concept better.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

1. In humans, sex is determined by _____

(NEET 2016)

A. Sex chromosomes of the father

B. Sex chromosomes of the mother

C. Quantity of sperm in the semen

D. Size of egg to be fertilized

2. A gene showing codominance has

(NEET 2015)

A. One allele dominant on the other

B. Both alleles independently expressed in the heterozygote

C. Alleles tighty linked on the same chromosome

D. Alleles that are recessive to each other

3. In his classic experiment on peas, Mendel did not use

(NEET 2015)

A. Seed shape

B. Seed colour

C. Pod Length

D. all of the above

4. How many pairs of contrasting characters in pea plants were studied by Mendel in his experiments?

(NEET 2015)

A. 9

B. 5

C. 6

D. 7

5. A disease caused by an autosomal primary nondisjunction is

(NEET 2017)

A. Turner’s syndrome

B. Down’s syndrome

C. Klinefelter’s syndrome

D. Sickle cell Anemia

6. The mechanism that causes a gene to move from one linkage group to another is called ______

(NEET 2016)

A. Translocation

B. Crossing over

C. Duplication

D. None of the above

7. A true breeding plant is ____

(NEET 2016)

A. Always homozygous recessive in its genetic constitution

B. Produced due to cross-pollination among unrelated plants

C. One that is able to breed on its own

D. Near homozygous and produces offspring of its own kind

8. The incorrect statement with regard to haemophilia is ____

(NEET 2013)

A. It is a dominant disease

B. A single protein involved in the clotting of blood is affected

C. It is a recessive disease

D. None of the above

9. A normal visioned man whose father was colourblind, marries a woman whose father was also colourblind. They have their first child as a daughter. What are the chances that this child would also be colourblind?

(NEET 2012)

A. 0%

B. 10%

C. 50%

D. 100%

10. Mutations can be induced with ____

(NEET 2011)

A. Gamma radiations

B. Infrared radiations

C. Ethylene

D. IAA

Question

Answer Key

1

A

2

B

3

C

4

D

5

B

6

A

7

D

8

A

9

A

10

A

Explore more NEET questions from Principles of Inheritance and Variation by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *