NEET Questions - Chapter 4 - Reproductive Health

Reproductive health is an important topic for students to learn. Though many questions may have not been asked in the past, there is always a possibility that it might change. Hence, students are advised to be thorough with each and every chapter when preparing for NEET. Provided below are a few handpicked questions that are deemed very important from an examination perspective.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 4 Reproductive Health

1. The function of copper ions in copper releasing IUDs is ______

(NEET 2017)

A. They inhibit gametogenesis

B. They inhibit ovulation

C. They suppress sperm motility and fertilising capacity of sperms

D. All of the above

2. In case of a couple where the male is having a very low sperm count, which technique will be suitable for fertilization

(NEET 2017)

A. Artificial insemination

B. Intrauterine transfer

C. Gamete intracytoplasmic fallopian transfer

D. None of the above

3. Which of the following is incorrect regarding vasectomy?

(NEET 2016)

A. The Vas deferens is cut and tied

B. No sperm occurs in the seminal fluid

C. Irreversible sterility

D. No sperm occurs in epididymis

4. Which of the following is a hormone releasing IUD?

(NEET 2016)

A. Lippes Loop

B. Multiload 375

C. Cu-7

D. LNG 20

5. Embryo with more than 16 blastomeres formed due to in vitro fertilization is transferred into _______

(NEET 2016)

A. Fallopian tube

B. Fimbriae

C. Cervix

D. Uterus

6. In context of amniocentesis, which of the following statements is INCORRECT?

(NEET 2016)

A. Usually done when the woman is between 14-16 weeks pregnant

B. Can be used to detect Down Syndrome

C. Can be used for prenatal sex determination

D. Can be used for the detection of cleft palate

7. A hysterectomy is the the surgical removal of ______

(NEET 2015)

A. Mammary glands

B. Vas deferens

C. Uterus

D. Prostate gland

8. Which of the following is not a sexually transmitted disease?

(NEET 2015)

A. Encephalitis

B. Syphilis

C. AIDS

D. Gonorrhea

9. Tubectomy is a method of sterilization in which ______

(NEET 2014)

A. Uterus is removed surgically

B. Small part of the fallopian tube is removed or tied up

C. Tubes are inserted into the uterus

D. Ovaries are removed

10. Which of the following cannot be detected in a developing foetus by amniocentesis?

(NEET 2015)

A. Jaundice

B. Down’s syndrome

C. Klinefelter’s syndrome

D. Sex of the foetus

Question

Answer Key

1

C

2

A

3

D

4

D

5

D

6

D

7

C

8

A

9

B

10

A

Explore more NEET questions from Reproductive Health by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *