MCQs on Diseases

An Overview

Any abnormal condition, which affects the normal functioning of cells, tissues, organs and any other system in an individual, is called a disease. In all living organisms, including plants, animals, birds and humans, diseases can be caused due to infectious or non-infectious agents and various other factors. The main causative factors of diseases in humans include internal factors, genetic irregularities, allergies, poor immune system, external factors and a lot more.

Based on the causes, these diseases can be further classified into:

  • Allergies
  • Epidemic Diseases
  • Infectious Diseases
  • Deficiency Diseases
  • Neoplastic diseases
  • Degenerative Diseases
  • Non-infectious Diseases

Explore more: Diseases

MCQs on Diseases with Solutions

1. Diseases that spread from one person to another are called _______.

(a) Communicable diseases

(b) Degenerative diseases

(c) Non-communicable diseases

(d) None of the above

Sol: (a) Communicable diseases.

2. Night blindness is caused due to the deficiencies of_______.

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin E

Sol: (a) vitamin A.

3. Which of the following diseases is an example of non-communicable diseases?

(a) Cancer

(b) Diabetes,

(c) Hypertension

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

4. Alzheimer’s and osteoporosis are examples of _______.

(a) Communicable diseases

(b) Degenerative diseases

(c) Non-communicable diseases.

(d) None of the above

Sol: (b) Degenerative diseases.

5. Excessive bleeding during an injury is a deficiency of_________.

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin K

(d) vitamin E

Sol: (c) vitamin K.

6. Goitre and the enlarged thyroid gland are mainly diagnosed in patients with deficiencies of which of the following minerals?

(a) Iron

(b) Iodine

(c) Calcium

(d) Phosphorus

Sol: (b) Iodine.

7. Cystic Fibrosis and Haemophilia are examples of _______.

(a) Hereditary diseases

(b) Degenerative diseases

(c) Deficiency diseases

(d) None of the above

Sol: (a) Hereditary diseases.

8. Which of the following diseases is caused by various pathogenic microorganisms?

(a) Deficiency diseases

(b) Hereditary diseases

(c) Infectious diseases

(d) Degenerative diseases

Sol: (c) Infectious diseases.

9. Which of the following diseases is caused by protein deficiency?

(a) Anaemia

(b) Kwashiorkor

(c) Hypothyroidism

(d) All of the above

Sol: (b) Kwashiorkor

10. Which of the following vitamins is also known as ascorbic acid?

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin E

Sol: (c) vitamin C.

11. The deficiency diseases can be prevented by _____________.

(a) Prolonged cooking

(b) Eating only fruits

(c) Eating only vegetables

(d) Eating food with good nutritional value

Sol: (d) Eating food having good nutritional value.

12. AIDS, common cold, dengue fever and influenza are examples of __________.

(a) Deficiency Disease

(b) Infectious diseases

(c) Physiological Diseases

(d) Non-infectious diseases

Sol: (b) Infectious diseases.

13. Which of the following vitamins helps in blood clotting?

(a) vitamin A

(b) vitamin C

(c) vitamin D

(d) vitamin K

Sol:(d) vitamin K.

14. Which of the following vitamins functions as both hormone and visual pigment?

(a) Thiamine

(b) Retinal

(c) Riboflavin

(d) Folic acid

Sol: (b) Retinal.

15. Which of the following vitamin is also known as niacin and plays a vital role in many digestive tract functions?

(a) vitamin B1

(b) vitamin B2

(c) vitamin B3

(d) vitamin B12

Sol: (c) vitamin B3

16. The Deficiency of vitamin E leads to _______

(a) Soft Bones

(b) Bleeding in gums

(c) Weakness in muscles

(d) Neurological disorders

Sol: (c) Weakness in muscles.

17. Xerophthalmia caused due to the deficiency of ___________.

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin E

Sol: (a) vitamin A.

18. Which of the following is not an infectious disease?

(a) Dengue

(b) Scurvy

(c) Typhoid Fever

(d) Whooping cough

Sol: (b) Scurvy.

19. Which of the following is the main cause of blindness in children worldwide?

(a) Glaucoma

(b) Cataracts

(c) Protein deficiency

(d) vitamin A deficiency

Sol: (d) vitamin A deficiency

20. Amoxicillin, Doxycycline Azithromycin, and Penicillin are some examples of ________.

(a) Bacteria

(b) Pathogens

(c) Antibiotics

(d) Vaccinations

Sol: (c) Antibiotics.

Also Refer: MCQs on Immunology

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on diseases and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class