MCQs on Proteins

An Overview

Proteins are the building blocks of life, which are composed of amino acids, arranged into different groups. These proteins are essential biomolecules, which are involved in the maintenance and metabolic processes of living organisms.

Refer more: Proteins

1. Which of the following factors is not responsible for the denaturation of proteins?

(a) Heat

(b) Charge

(c) pH change

(d) Organic solvents

Sol: (b) Charge

2. Which of the following is responsible for specifying the 3D shape of a protein?

(a) The peptide bond

(b) The amino acid sequence

(c) Interaction with other polypeptides

(d) Interaction with molecular chaperons

Sol: (b) The amino acid sequence

3. ________is not a classified form of conjugated proteins.

(a) Lipoproteins

(b) Glycoproteins

(c) Metalloproteins

(d) Complete proteins

Sol: (d) Complete proteins

4. What is the average molecular weight of an amino acid residue in a protein?

(a) 120

(b) 110

(c) 130

(d) 140

Sol: (b) 110

5. Which of the following proteins was first sequenced by Frederick Sanger?

(a) Myosin

(b) Insulin

(c) Myoglobin

(d) Haemoglobin

Sol: (b) Insulin

6. Which of the following statements is true about proteins?

(a) Proteins are made up of amino acids.

(b) Proteins are essential for the development of skin, teeth and bones.

(c) Protein is the only nutrient that can build, repair and maintain body tissues.

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

7. How many amino acids make up a protein?

(a) 10

(b) 20

(c) 30

(d) 50

Sol:(b) 20

8. What is a bond between amino acids called?

(a) Ionic bond

(b) Acidic bond

(c) Peptide bond

(d) Hydrogen bond

Sol: (c) Peptide bond

9. Which of the following statements is true about proteins?

(a) Proteins are polymers of glucose

(b) Proteins are polymers of amino acids

(c) Proteins are polymers of peptide bonds

(d) Proteins are polymers of disulfide bridges

Sol: (b) Proteins are polymers of amino acids

10. Which of the following food products are high in protein content?

(a) Tofu and eggs

(b) Grains and legumes

(c) Milk and milk products

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

11. Which of the following statements is true about the complete proteins?

(a) High-protein foods that stabilize body weight

(b) Food that has a balanced amount of fat and protein

(c) Foods that provide all the amino acids that the body needs

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

12. Which of the following techniques is used to determine the protein structures?

(a) X-ray crystallography

(b) Kryptonics X-ray vision

(c) Magnetic resonance imaging (MRI)

(d) None of the above

Sol: (a) X-ray crystallography

13. Which of the following disorders is caused by the deficiency of proteins?

(a) Weight loss

(b) Muscle fatigue

(c) Loss in muscle strength

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

14. Which of the following cell organelles is involved in the process of protein synthesis?

(a) Vesicles

(b) Ribosomes

(c) Synchrotrons

(d) Mitochondria

Sol: (b) Ribosomes

15. Which of the following is not the function of proteins?

(a) Helps in digesting food

(b) Carries genetic information

(c) Fights against the invading pathogens

(d) Helps in transporting oxygen in the blood

Sol: (b) Carries genetic information

16. The 3-D structure of proteins can be determined by________.

(a) Spectroscopy

(b) X-ray crystallography

(c) Nuclear magnetic resonance

(d) Both (b) and (c)

Sol: (d) Both (b) and (c)

17. Which of the following is true about enzymes?

(a) Proteins

(b) Nucleic acids

(c) Carbohydrates

(d) DNA molecule

Sol: (a) Proteins

18. Which of the following statements is true about the (primary ) 1° structure of proteins?

(a) The helical structure of the protein

(b) Subunit structure of the protein

(c) Three-dimensional structure of the protein

(d) The sequence of amino acids joined by a peptide bond

Sol: (d) The sequence of amino acids joined by a peptide bond

19. Which of the following diseases is caused by protein deficiency?

(a) Anaemia

(b) Kwashiorkor

(c) Hypothyroidism

(d) All of the above

Sol: (b) Kwashiorkor

20. The process of protein synthesis takes place in which of the following cell organelles?

(a) Nucleus

(b) Vacuoles

(c) Cytoplasm

(d) Mitochondria

Sol: (c) Cytoplasm

Also Refer: MCQs on Vitamins

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on proteins and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class