MCQs on Components of Food

An Overview

Eating a well-balanced diet keeps us healthy and protects against chronic disease. These foods are prepared from the combinations of different components including fruits, vegetables, pulses, cereals, legumes, species, eggs, milk, cheese, butter, oil, meat, cream and a lot more. Food gives us the energy to carry out different metabolic activities.

All these essential components present in food are collectively called Nutrients. These nutrients are further classified into two main groups, based on their requirements.

Explore more: Nutrients

Let us solve these important MCQs to know how thorough we are with the different components of food.

Important MCQs On Components of Food with Solutions

1. Which of the following components are major nutrients in our food?

(a) Carbohydrates

(b) Lipids and Proteins

(c) Vitamins and Minerals

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

2. Which of the following food components is required for the growth and maintenance of the human body?

(a) Proteins

(b) Vitamins

(c) Minerals

(d) Both (a) and (b)

Sol: (d) Both (a) and (b)

3. Which of the following food components give energy to our body?

(a) Proteins

(b) Vitamins

(c) Minerals

(d) Carbohydrates

Sol: (d) Carbohydrates.

4. Which of the following food items provides dietary fibre?

(a) Pulses

(b) Wholegrain

(c) Fruits and vegetables

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

5. Which of the following food products are the best sources of animal proteins?

(a) Milk

(b) Egg

(c) Cheese

(d) All of the above.

Sol: (d) All of the above.

6. Which of the following mineral functions by building strong bones and teeth?

(a) Iodine

(b) Calcium

(c) Iron

(d) Sodium

Sol: (b) Calcium.

7. Egg is a rich source of _________.

(a) Proteins

(b) Vitamins

(c) Minerals

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

8. Which of the following food components does not provide any nutrients?

(a) Milk

(b) Water

(c) Fruit Juice

(d) Vegetable soup

Sol: (b) Water.

9. Which of the following food items is the best source of plant proteins?

(a) Milk

(b) Egg

(c) Legumes

(d) Cheese

Sol: (c) Legumes.

10. Which of the following food components is rich in fat?

(a) Rice and Maize

(b) Milk, egg and beans

(c) Butter, cheese and oil

(d) None of the above

Sol: (c) Butter, cheese and oil.

11. Which of the following statements is false about nutrients in milk?

(a) Milk is a good source of calcium

(b) Milk is a good source of protein

(c) Milk is a good source of vitamin C

(d) Milk is a good source of vitamin D

Sol: (c) Milk is a good source of vitamin C.

12. Guava, Lemon, Orange and Tomato are rich in ___________.

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin D

Sol: (c) vitamin C.

13. Potatoes, cereals, beans, pulses and oats are rich in ___________.

(a) Proteins

(b) Vitamins

(c) Minerals

(d) Carbohydrates

Sol: (d) Carbohydrates.

14. Which of the following is not a component of food?

(a) Fats

(b) Fibres

(c) Water

(d) None of the above

Sol: (d) None of the above.

15. The most significant and essential mineral required for our body is ________.

(a) Iron

(b) Sodium

(c) Calcium

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

Also Refer: MCQs on Vitamins

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on components of food and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class