MCQs on Sustainable Development

Sustainable development can be defined as an approach to the economic development of a country without compromising the quality of the environment for future generations.

In the name of economic development, the price of environmental damage is paid in the form of land degradation, soil erosion, air & water pollution, deforestation, etc. This damage may surpass the advantages of having more quality output of goods and services.

Given below are essential MCQs on sustainable development to analyze your understanding of the topic. The answers are also given for your reference.

Sustainable Development MCQs

1. Any adulterated elements leak into the ground, filtration, and are carried into groundwater reservoir is known as

A) Land Contamination

B) Noise Pollution

C) Water Pollution

D) Air pollution

Answer: C

2. South Africa is leading exporter of which mineral?

A) Copper

B) Diamond

C) Silver

D) Gold

Answer: D

3. Which option is correct, when we only accomplish two out of three pillars of Sustainable Development?

A) Economic + Environmental Sustainability = Viable

B) Social + Environmental Sustainability = Bearable

C) Social + Economic Sustainability = Equitable

D) None of the above

Answer: D

4. The word ‘Sustainable Development’ came into existence in the year?

A) 1992

B) 1978

C) 1980

D) 1987

Answer: C

5. The United Nation’s Commission on Sustainable Development (CSD) was started by the UN General Assembly in the year.

A) 1995

B) 1994

C) 1993

D) 1992

Answer: D

6. After mining the huge holes left behind is used for

A) Wastewater storage

B) Waste and water storage

C) Waste Disposal

D) Waste Storage

Answer: C

7. Mercury and lead are toxic elements, which causes

A) Noise Pollution

B) Air Pollution

C) Water Pollution

D) Land contamination

Answer: D

8. The other word of Landscaping is

A) Reduction

B) Restoration

C) Removing topsoil

D) Restore

Answer: B

9. Whenever the price of the mineral remains high, the firm seeks for

A) New countries

B) Remains the same

C) New miners

D) New deposits

Answer: D

10. Which of the option is not incorporated as sustainable development parameters?

A) Gender disparity and diversity

B) Inter and Intra-generation equity

C) Carrying capacity

D) None of the above

Answer: D

Stay tuned to BYJU’S for more MCQ’s on Statistics, question papers, sample papers, syllabus and Commerce notifications.