NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3- Trigonometric Functions Exercise 3.4

The solutions provided here are based on the guidelines prescribed by the CBSE. The NCERT Solutions for class 11 can help the students in preparing well for the class 11 exams. These solutions will help students in understanding the problem solving method and analyse the different types of questions that might arise in the annual exams.

Here, Exercise 3.4 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3- Trigonometric Functions is based on trigonometric equations. Equations involving trigonometric functions of a variable are called trigonometric equations. Students will learn to solve the problems related to different trigonometric equations in this exercise.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3- Trigonometric Functions Exercise 3.4

ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 1
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 2
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 3
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 4
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 5
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 6
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 7
ncert sol class 11 maths ch 3 ex 4 8

 

Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 3- Trigonometric Functions

Exercise 3.1 Solutions 7 Questions

Exercise 3.2 Solutions 10 Questions

Exercise 3.3 Solutions 25 Questions

Miscellaneous Exercise On Chapter 3 Solutions 10 Questions

Access Solutions for Class 11 Maths Chapter 3.4 exercise

Find the principal and general solutions of the following equations:

1. tan x = √3

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 1

2. sec x = 2

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 2

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 3

3. cot x = – √3

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 4

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 5

4. cosec x = – 2

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 6

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 7

Find the general solution for each of the following equations:

5. cos 4x = cos 2x

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 8

6. cos 3x + cos x – cos 2x = 0

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 9

7. sin 2x + cos x = 0

Solution:

It is given that

sin 2x + cos x = 0

We can write it as

2 sin x cos x + cos x = 0

cos x (2 sin x + 1) = 0

cos x = 0 or 2 sin x + 1 = 0

Let cos x = 0

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 10

8. sec2 2x = 1 – tan 2x

Solution:

It is given that

sec2 2x = 1 – tan 2x

We can write it as

1 + tan2 2x = 1 – tan 2x

tan2 2x + tan 2x = 0

Taking common terms

tan 2x (tan 2x + 1) = 0

Here

tan 2x = 0 or tan 2x + 1 = 0

If tan 2x = 0

tan 2x = tan 0

We get

2x = nπ + 0, where n ∈ Z

x = nπ/2, where n ∈ Z

tan 2x + 1 = 0

We can write it as

tan 2x = – 1

So we get

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 11

Here

2x = nπ + 3π/4, where n ∈ Z

x = nπ/2 + 3π/8, where n ∈ Z

Hence, the general solution is nπ/2 or nπ/2 + 3π/8, n ∈ Z.

9. sin x + sin 3x + sin 5x = 0

Solution:

It is given that

sin x + sin 3x + sin 5x = 0

We can write it as

(sin x + sin 5x) + sin 3x = 0

Using the formula

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 12

By further calculation

2 sin 3x cos (-2x) + sin 3x = 0

It can be written as

2 sin 3x cos 2x + sin 3x = 0

By taking out the common terms

sin 3x (2 cos 2x + 1) = 0

Here

sin 3x = 0 or 2 cos 2x + 1 = 0

If sin 3x = 0

3x = nπ, where n ∈ Z

We get

x = nπ/3, where n ∈ Z

If 2 cos 2x + 1 = 0

cos 2x = – 1/2

By further simplification

= – cos π/3

= cos (π – π/3)

So we get

cos 2x = cos 2π/3

Here

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 13

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class